El programa de cribatge de càncer de còlon i recte detecta 45 casos a Terrassa

El Parc Taulí ha reprès l’activitat del programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que es va aturar a causa de la COVID-19. L’hospital sabadellenc coordina aquest projecte a tot el Vallès.

Aquest tipus de tumor és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any, i suposa la segona causa de mort per càncer. La detecció precoç ha mostrat reduir la mortalitat en aquests casos. Per això, el programa es concentra en la franja d’edat d’entre 50 i 69 anys. Consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i còmoda a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Entre octubre del 2015 i desembre de 2017 es va dur a terme la primera ronda del programa a la comarca. Hi van participar 72.197 persones. En un 6,7% dels casos, la prova va resultar positiva. Es van fer 4.657 colonoscòpies que van permetre diagnosticar 250 persones amb un càncer invasiu.

Pel que fa a Terrassa, en la primera ronda del programa de cribatge hi van participar 7.118 persones, amb resultats positius en un 6,15% dels casos. Del conjunt es van practicar 417 colonoscòpies que van descobrir 30 tumors.

En una segona ronda, hi van participar 11.947 persones. Gairebé el 5% va alertar de la problemàtica. En aquest cas es van fer 556 colonoscòpies amb un resultat de 15 càncers invasius.