El programa T’Activa premia tres projectes innovadors per combatre la solitud de la gent gran

Aquest divendres s’han donat a conèixer els guanyadors dels premis T’Activa, una iniciativa impulsada pel Consorci Sanitari i l’Ajuntament de Terrassa amb el principal objectiu de combatre la solitud no volguda. Aquest programa s’emmarca en els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) i ha comptat amb la participació d’empreses, universitats, institucions i associacions.

En aquesta primera lliga tecnològica, disputada en quatre jornades durant l’octubre, s’hi van presentar 21 equips, d’entre els quals van sortir-ne 12 propostes. D’aquestes, el jurat va valorar els 4 projectes que van passar a la Final Four, basant-se en els reptes de l’habitatge, l’accessibilitat i la comunicació.

En una gala virtual presentada per Alberto Lacasa i emesa en obert per streaming, el guardó principal, el Premi T’Activa, se l’ha endut l’equip anomenat Terrassa de Butxaca, que disposaran de 4.000 euros per desenvolupar la seva idea amb un equip d’experts del Consorci Sanitari. El seu projecte Casal a Casa és una plataforma col·laborativa de continguts que connecta persones amb solitud no volguda, amb interessos comuns i que incentiva hàbits saludables de manera lúdica.

D’altra banda, el Premi iFest ha estat per l’equip ESCI, el qual tindrà accés directe a la final del concurs organitzat per Catalunya Emprèn. El seu projecte es diu #ElderBed i respon al repte de l’Habitatge. Està basat en una aplicació que posa en contacte persones d’edat avançada i gent jove a partir d’un sistema de recompenses.

Finalment, l’equip BeeWater ha guanyat el Premi Cambra de Terrassa, que consisteix en un val per participar en algun dels programes de gestió de la Cambra. Aquest projecte respon al repte d’Accessibilitat i Mobilitat i consisteix en una aplicació que posa en contacte els voluntaris amb els centres cívics.

Cofinançat amb el fons europeu FEDER, T’Activa és un programa d’innovació oberta per millorar la salut d’aquelles persones que estan i se senten soles. Cal recordar que la solitud no volguda afecta a més de 2 milions de persones a tot Espanya i que el 22% de la gent gran de Catalunya viu sola, sense cap companyia.