Boscos Del Vallès

El projecte Boscos del Vallès, que evita incendis convertint la fusta excedent en biomassa, premiat pel Ministeri

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut un nou reconeixement. Aquesta vegada pel projecte Boscos del Vallès, que ha estat el guanyador de la categoria Adaptació al canvi climàtic dels Premis Ciutat Sostenible convocats per la Fundación Fórum Ambiental i que atorga el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demogràfico. Aquests premis, que  arriben a la 17ª edició, reconeixen les iniciatives municipals que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat en el conjunt de l’Espanya.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha recollit el guardó de mans del secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, en un acte que s’ha celebrat a Madrid. També hi han participat el president de la Fundación Fórum Ambiental, Ramon Roca, i Begoña de Benita, directora de Relacions Externes d’Ecoembes.

Boscos del Vallès és un innovador projecte de gestió forestal, en un entorn periurbà, que passa d’una política passiva de prevenció d’incendis a una política activa. Es basa en l’economia circular i les energies renovables i estructura un mercat de compra venda de biomassa forestal per aconseguir una bona gestió dels boscos.

Es mobilitza la fusta excedent de la superfície forestal, pagant un preu just als propietaris, i es genera una demanda. Per portar-ho a terme, el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha creat el Servei públic comarcal de biomassa forestal, aplicant recursos públics per promoure la valorització de la biomassa, incloent tota aquella que prové de propietaris privats.

Al Centre Logístic de Biomassa forestal es fabrica estella amb garantia de qualitat, aspecte clau per controlar una baixa emissió de partícules en la seva combustió. Aquesta estella alimenta dues calderes de gran consum en equipaments públics. També es subministra estella forestal a quatre ajuntaments i a usuaris privats, reduint per als usuaris la dependència de combustibles fòssils, les emissions de CO2 i l’encariment continuat de l’energia

El projecte també, impulsa la dinamització econòmica local del sector forestal. Es disminueixen emissions de gasos d’efecte hivernacle i s’aconsegueix una millora de la qualitat de l’aire.

Un dels reptes de futur és la generació d’ocupació local i la formació de qualitat dels perfils professionals del sector. També l’impuls d’una ordenació forestal i el foment del consum de biomassa promovent la instal•lació de noves calderes, sobretot en el sector industrial com a gran consumidor d’energia amb molt pes a la comarca.