El Projecte de Suport a l’Ocupació Juvenil millorarà l’ocupabilitat de les persones joves

L’Ajuntament de Terrassa posa en marxa, a través de diferents serveis municipals el Projecte de Suport a l’Ocupació Juvenil, un programa finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu. Foment de Terrassa en col·laboració amb Joventut i Educació i els centres de Secundària, impulsa un programa per millorar l’ocupabilitat dels joves entre 16 i 29 anys.

Una iniciativa que compta amb un pressupost de 397.917 euros per als pròxims tres anys. El projecte té dues vessants. D’una banda la prevenció de l’abandonament escolar i per l’altra l’acompanyament a les persones joves en la seva entrada al món laboral.

La regidora d’Ocupació, Montserrat Caupena, ha dit que «si parlem de millorar l’ocupabilitat, el primer és una bona formació, per això el primer pas és sempre que la persona no abandoni els estudis abans d’hora. Per això bona part dels esforços del programa van en aquesta direcció». I afegeix que «l’altra vessant és la d’estar al costat de les persones joves que ja estan buscant feina, per dotar-les de recursos que proporcionin més i millors oportunitats».

Per tal d’atendre aquestes persones joves, s’han posat en marxa punts d’atenció a Foment de Terrassa (ctra. de Martorell, 95) i a La Baumann (av. Jacquard, 1), on s’ofereix acompanyament individualitzat per a la inserció laboral i formativa de persones joves desvinculades del món formatiu i laboral, sobretot a la població fins a 24 anys amb una major necessitat d’orientació i acompanyament.

Paral·lelament als punts d’atenció, el projecte inclourà també tot un seguit d’actuacions als centres de secundària i de Formació Professional de la ciutat. L’Ajuntament ha convidat a participar al projecte a tots els instituts públics i concertats, rebent molt bona resposta per part dels centres.

Des del passat setembre, l’Ajuntament i els centres treballen coordinadament per detectar alumnat en risc d’abandonament i/o amb necessitats d’orientació. A partir d’ara s’aniran fent, segons la demanda, activitats grupals als mateixos centres amb aquest alumnat de risc.

El Projecte de Suport a l’Ocupació Juvenil pren el relleu del programa de Referents d’Ocupació Juvenil, desenvolupat pel Servei de Joventut en edicions anuals des del 2018, amb un model de treball transversal i coordinat entre diferents serveis i centres d’ensenyament.

El nou projecte replica i reforça aquest mètode avançant en la coordinació per consensuar procediments i optimitzar recursos, en la línia de l’estratègia Terrassa Orienta. Alhora, el projecte és també un recurs per al desplegament del Pacte per a l’Emancipació Juvenil.