El projecte pilot de la UAB sobre la fertilitat dels senglars demostra la seva eficàcia

El projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes mostra l’eficàcia del tractament immunocontraceptiu, especialment en els exemplars joves.

Així ho han donat a conèixer aquest dilluns els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona responsables de la iniciativa, dut a terme des del finals del 2017 en les àrees de Terrassa, Matadepera, Vacarisses i Sant Cugat del Vallès.

Aquests municipis van decidir tirar endavant la prova davant la preocupació per l’augment de la presència de senglars i per posar fre al seu ritme de reproducció, disminuir les incidències i millorar la convivència amb l’espècie.

Un total de 219 animals capturats han format part de l’estudi. Dels 192 animals vacunats s’han pogut fer 154 recaptures, que han permès fer el seguiment de 56 animals vacunats (34 femelles i 22 mascles), més 18 animals control i 30 individus exclusivament per a estudis sanitaris.

La immunocontracepció amb la vacuna Gonacon, que crea anticossos enfront les hormones que afavoreixen la funció reproductora, ha estat eficaç en totes les femelles, sobretot en les més joves. En aquests casos la inhibició reproductiva podria ser permanent. En els mascles joves ha tingut també major efectivitat.

El projecte inicia l’any vinent una nova fase de tres anys per avaluar si l’esterilitat és reversible o permanent en els exemplars joves abans d’entrar en la pubertat. També s’estudiarà com pot afectar el seu creixement i comportament.