El PSC demana restablir l’activitat sanitària presencial als CAP de Terrassa

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Terrassa ha presentat una moció a la Junta de Portaveus per reclamar el restabliment de l’activitat sanitària presencial als Centres d’Atenció Primària de la ciutat. Segons el PSC, la pandèmia provocada per la COVID-19 ha desencadenat una crisi sanitària, social i econòmica que ha requerit implementar mesures d’emergència en tots els àmbits i institucions.

Aquesta crisi ha fet emergir les mancances del sistema sanitari i sociosanitari a causa de les dràstiques retallades pressupostàries que els Governs de Catalunya han anat aplicant des del 2010. Unes retallades que han comportat un deteriorament progressiu del sistema sanitari, posant-lo en greu perill, i amb una sobrecàrrega intolerable per als treballadors sanitaris i sociosanitaris que han demostrat la seva professionalitat per atendre en les millors condicions a la nostra ciutadania, afirmen els socialistes.

En aquest sentit, el líder del PSC de Terrassa, Alfredo Vega, afirma que: «Aquesta crisi sanitària ha mostrat les debilitats del sistema sanitari públic català i reobre el debat sobre la urgència per revertir les mancances que la COVID-19 ha evidenciat».

La pressió dels professionals sanitaris i el context de pandèmia va fer que el govern de la Generalitat presentés el setembre de 2020 l’anomenat Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària, vigent fins l’any 2022. El Pla consta de tres fases diferenciades: enfortiment (2020), transformació (2021) i consolidació (2022) i disposava d’un fons de 300 milions d’euros dels quals, 46 milions provenien del fons extraordinari de la COVID-19 lliurat per l’Estat.  En aquesta línia, Alfredo Vega afirma que: «El pla ha resultat absolutament insuficient ja que no recupera ni de lluny les retallades de fa una dècada: 350 milions anuals i 3000 professionals menys».

Segons els socialistes, a la pràctica el pla és només una proposta de mínims per a afrontar la crisi de l’atenció primària que la pandèmia del COVID ha accentuat. «El progressiu retorn a la normalitat no ha vingut acompanyat ni amb els recursos necessaris ni amb la recuperació dels imprescindibles nivells d’atenció presencial», denuncien des del PSC. En aquesta línia, Vega afirma que “molts CAP de la ciutat continuen amb poques visites presencials perquè es fa servir de manera abusiva la consulta telefònica o telemàtica, amb greus repercussions en l’accés de la població als serveis sanitaris bàsics, en especial per a les persones grans i amb més problemes de salut”.

El passat mes de juny, les marees blanques, moviments socials i veïnals, amb el suport dels sindicats, col·lectius de professionals de sector i forces polítiques es van mobilitzar per tot el territori de Catalunya. Milers de persones van sortir al carrer van reclamar la millora urgent de l’atenció primària sota el lema de ‘Més que mai Sanitat Pública’ i on s’exigia al govern de la Generalitat, entre d’altres coses: la reobertura de tots els CAP i Consultoris locals, la recuperació de les visites presencials a criteri de pacient, la recuperació de la metgessa i la infermera de referència.

El PSC fa seves les demandes de marees, sindicats i moviments socials en defensa del sistema públic de salut i l’impuls de l’atenció primària a Catalunya, en especial els que tenen activitat al nostre municipi com són la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa / Marea Blanca de Terrassa i el Moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa (MPD) i en aquest sentit portarà una moció per ser votada al Ple de setembre on es demana un enfortiment real i immediat de l’Atenció Primària.

El Grup Municipal Socialista reclama que el govern de la Generalitat i la Conselleria de Salut entomin amb caràcter urgent i prioritari l’atenció primària com a servei imprescindible per a la població i per al sosteniment i permanència d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat.

Els socialistes reclamen també la necessitat d’un nou pacte per la sanitat, augmentant els recursos econòmics al sistema sanitari públic que permeti reduir el temps d’espera de les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques, la millora de les infraestructures sanitàries i de les condicions i els recursos per als i les professionals de la salut entre altres mesures amb l’objectiu de millorar el sistema públic de salut. “Sense una Atenció Primària forta no hi pot haver un Sistema Públic de Salut de qualitat, equitatiu i resolutiu. Ens hi va la salut i la vida”, conclou Vega.