El PSC trenca el pacte de govern amb el PDeCAT a l’Ajuntament de Terrassa

El PSC ha trencat el pacte de govern amb el PDeCAT. Així ho han decidit per unanimitat els regidors que conformen el grup municipal socialista. Aquesta decisió té un efecte immediat, cosa que vol dir que en els propers dies l’alcalde Jordi Ballart haurà de reconfigurar les competències de les regidories, atès que els tres regidors nacinalistes ostentaven diversos càrrecs: Miquel Sàmper era tinent d’alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, i titular de les regidories d’Empreses, Indústria, Ocupació, Consum i Legalització d’Activitats; Dani Nart s’ocupava d’Esports i Meritxell Lluís Ciutadania, Qualitat Democràtica, Usos del Temps, Drets Humans, Capacitats diverses i Accessibilitat.

El pacte de govern entre el PSC i el PDecat, aleshores CiU, es va acordar l’estiu del 2015. Les dues formacions, rivals al consistori durant trenta anys, assumien una cooperació institucional i amb respecte mutu per les diferències òbvies en política catalana i espanyola.

Però la situació política dels últims dies, amb la declaració unilateral d’independència i l’aplicació de l’article 155, ha distanciat massa les dues formacions. El PSC parla d’un “obstacle insalvable”.

De fet, en les últimes hores el pacte de govern ja trontollava. El PDeCAT anunciava aquest dilluns al matí que proposaria trencar-lo a l’assemblea local de dijous. El fins ara tinent d’alcalde, Miquel Sàmper, però, obria escenaris que puguessin salvar el pacte.

El PSC es queda ara sol al govern amb nou regidors. Caldrà veure si continua en solitari amb acords puntuals, o busca un altre aliat. L’alcalde, mentrestant, ha expressat en un comunicat el seu “agraïment i reconeixement als regidors del PDeCAT per la tasca realitzada durant els últims dos anys.”

La primera conseqüència del trencament del pacte de govern és l’ajornament del ple ordinari d’octubre, que es farà divendres al matí. Us adjuntem el comunicat emès pel grup municipal socialista:

Les regidores i regidors del Grup Municipal Socialista, sota la presidència de l’Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han decidit per unanimitat trencar el pacte de govern amb el PDeCAT a l’Ajuntament de Terrassa. Aquesta decisió tindrà efectes immediats, que comportaran que l’Alcalde porti a terme una redistribució de les competències de les diferents regidories que composen el Govern Municipal.

El PDeCAT va signar amb el PSC un pacte de govern a l’estiu de 2015, unes setmanes després de la celebració de les últimes eleccions municipals. En funció d’aquest pacte, ha ocupat fins ara una tinència d’alcaldia i dues regidories.

En diverses ocasions, l’Alcalde de Terrassa ha destacat que la relació entre les dues formacions ha estat de cooperació lleial i de gran responsabilitat en el treball diari des de l’Ajuntament al servei dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa, a través d’un pacte en el qual s’acordava el respecte mutu en cas de diferències en qüestions de política nacional i estatal.

Tanmateix, els regidors i regidores socialistes terrassencs han analitzat les profundes discrepàncies en qüestions de política catalana i especialment pel que fa al procés que ha conduït a una fallida declaració d’independència de Catalunya i la traumàtica aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Aquestes discrepàncies, en el context de la difícil situació política al nostre país, han esdevingut finalment un obstacle insalvable i han portat el Grup Municipal Socialista a trencar el pacte amb el PDeCAT. A partir d’ara, s’obre un període de reflexió -amb la màxima serenitat i sense presses- per estudiar la nova situació política a la ciutat i les diferents possibilitats existents per garantir l’estabilitat política i el bon govern a l’Ajuntament de Terrassa.

L’Alcalde, Jordi Ballart, ha fet constar expressament en la reunió el seu agraïment i reconeixement als regidors i regidores del PDeCAT per la tasca desenvolupada en els darrers dos anys.

Grup Municipal Socialista
Ajuntament de Terrassa