El retorn de l’estat d’alarma, a tocar

Tot indica que en breu Terrassa tornarà a estar sota l’estat d’alarma. Després que ho acordés el Consell Executiu Extraordinari d’aquesta tarda, el Govern de la Generalitat ha demanat al govern espanyol poder declarar l’estat d’alarma a tot Catalunya. L’empitjorament de la situació epidemiològica ha portat la Generalitat a afegir-se a una petició que avui ja havien fet d’altres comunitats autònomes com Euskadi, Extremadura i La Rioja. L’estat d’alarma permet a les administracions decretar mesures que afectin directament els drets fonamentals, com els confinaments perimetrals. Segons ha dit el president Pedro Sánchez aquest migdia, però, a diferència de l’estat d’alarma que es va decretar al mes de març, aquesta vegada cada govern autonòmic podria decidir les seves pròpies restriccions.

La primera mesura del Govern un cop entri en vigor l’estat d’alarma serà declarar un toc de queda nocturn a tot el país per tal de restringir les interaccions socials. Així ho ha confirmat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, en una compareixença conjunta amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó. Segons Aragonès, un altre dels objectius de restablir l’estat d’alarma a Catalunya serà també poder limitar els moviments dels ciutadans, és a dir, restringir els trajectes no justificats entre àrees concretes. El vicepresident ha descartat prendre aquesta decisió d’immediat però sí que ha insistit un cop més en demanar a la ciutadania que limiti desplaçaments i interaccions socials durant els pròxims dies.

A l’espera que l’executiu de Pedro Sánchez autoritzi aquesta declaració de l’estat d’alarma a Catalunya, la consellera Budó ha afirmat que compta poder convocar demà dissabte una reunió urgent del Procicat per concretar totes les mesures que es desplegaran al llarg dels pròxims dies, com ara les hores exactes del toc de queda nocturn. L’estat d’alarma l’ha de declarar una reunió del Consell de Ministres, la qual es pot fer en qualsevol moment, tot i que demà el president Sánchez té previst un viatge oficial al Vaticà. La duració inicial de l’estat d’alarma és de 15 dies, a partir d’aquí, possibles pròrrogues les hauria d’aprovar el Congrés de Diputats.

A Terrassa el risc de rebrot avui divendres  ha establert un nou rècord amb 768 punts, molt per sobre dels 636 del conjunt de Catalunya. El total de positius en proves PCR a la ciutat durant els darrers 7 dies és de 863.