El SEAT 1200 Sport, ‘bocanegra”, es va pensar i fabricar a Terrassa

El SEAT 1200 Sport es va fabricar entre 1975 i 1979. Es van produir 19.341 unitats i actualment en queden 300 a tot el món. És un model que va revolucionar el sector i que s’ha convertit en un clàssic de culte.

Però el disseny i la fabricació de la carrosseria no es va fer a Itàlia ni a la Zona Franca ni a Martorell. Va ser ideat per un grup de terrassencs a la cooperativa local INDUCAR, tot i que, quan es va presentar, Terrassa no va ser ni esmentada.

És una variació del SEAT 127 però l’estructura encara és més rígida i resistent a la torsió perquè els vidres de davant i darrera estan integrats, encolats directament, com la majoria dels cotxes actuals. També és molt aerodinàmic.

L’enginyer terrassenc, Antoni Amat va dissenyar la primera maqueta. Reconeix que INDUCAR va ser l’aventura de la seva vida i dels 300 treballadors i aquest cotxe, tot un repte.

​Amat va contactar amb l’estilista italià, Aldo Sessano. Ell va afegir els para-xocs integrats, davant i darrera, de color negre. Amat creu que això és el que li dona personalitat i fa que 50 anys després encara se’n parli. El cotxe va ser conegut popularment com a «bocanegra».

La història d’aquest vehicle arrenca amb la col·laboració entre SEAT i Carrosseries Costa (una empresa terrassenca). Havien fet versions derivades (petites variacions sobre el model que es fabricava en sèrie) del 600 i del 850.

El cap d’aquella indústria, Enric Costa, va renunciar i tota la plantilla va constituir la cooperativa.

Les 500 primeres unitats del SEAT 1200 Sport van sortir per la porta d’INDUCAR circulant, totalment acabats, per rodar el model.

La revista Style Auto el va distingir com un dels 10 millors dissenys de tot el món en el número 76/77.

Amat no vol oblidar altres noms importants: Domènec Aran (cap de l’oficina tècnica), Pere Roqueta (cap de prototips) i Juan Menor (ajudant), Isidre Roig (dibuixant) i Isidre Martí, Clemente Cazorla i Sabino Muñoz.

El MNACTEC disposa de tots els materials del projecte cedits per INDUCAR.

 

Seat 1200 Sport 9   Seat 1200 Sport 8 Seat 1200 Sport 6 Seat 1200 Sport 5 Seat 1200 Sport 2 Seat 1200 Sport