El Servei de Mobilitat proposa ambicioses propostes per reduir la contaminació i afavorir el vianant

La mobilitat a Terrassa pot viure als propers anys un canvi radical. El govern municipal vol augmentar els desplaçaments a peu i en bicicleta i reduir l’ús del vehicle privat un 12,5 per cent en 4 anys, especialment al Centre, per millorar la qualitat de l’aire, reduir els sorolls i fer una carrers més habitables. I ho farà implantant una Zona Urbana d’Atmosfera Protegida a la ciutat, la ZUAP, delimitada inicialment pel passeig 22 de juliol, el parc de Vallparadís, la carretera de Montcada i els carrers Faraday i Josep Trueta.

Per conèixer quines mesures es podrien implantar i quin impacte tindrien l’Ajuntament va encarregar un estudi d’enginyeria de trànsit. Aquest dijous a la Biblioteca Central l’ha exposat a la ciutadania, que hi podrà fer aportacions i debatre-ho.

El document proposa desenes d’actuacions, sempre a benefici del vianant i la bicicleta, amb una atenció especial als entorns escolars. De moment no hi ha calendari, que anirà en funció de les prioritats que s’estableixin i de la disponibilitat pressupostària.

Una de les actuacions passa per convertir la zona de la Mútua, a partir del pont del Passeig, en àrea de transit restringit a veïns i autoritzats i la conversió en zona de vianants de bona part del Passeig i els carrers Puignovell i Sant Jaume. També el tram sud dels carrers del Nord i Sant Llorenç i el central de l’ Arquimedes.

Però l’actuació que sembla més imminent és a la zona del Vapor Gran, pendent de la seva dinamització. En una primera fase es restringirà el trànsit al portal Nou i, en una segona es vol convertir aquest carrer i els de la Rutlla, Vall, Sant Genís i el primer tram del carrer Col·legi en zones de vianants.

La implantació de la Zona Urbana d’Atmosfera Protegida està contemplada al Pla de Mobilitat Urbana de Terrassa 2016-2021, aprovat al ple de maig. Tots els municipis amb més de 100.000 habitants estan obligats per llei a establir mesures per reduir la contaminació atmosfèrica, sobretot a les proximitats a les escoles.