Signatura Erc Ona Martínez

El Sindicat de Llogateres reclama a ERC que inclogui el 30% d’habitatge protegit en les negociacions per formar govern

El Sindicat de Llogateres de Terrassa i la PAH han fet pública una carta oberta a ERC de Terrassa per demanar a la seva cap de llista, Ona Martínez Viñas, i a tota la militància, que incloguin el 30% d’habitatge protegit en les negociacions de qualsevol futur govern municipal. D’aquesta manera, els conviden a defensar el compromís amb el 30% impulsat pel Sindicat de Llogateres i la PAH, que van signar quan va començar la campanya.

Aquesta és la carta que el grup promotor del 30% a Terrassa ha difós aquest dimarts:

Amb aquesta carta pública, ens volem dirigir de forma oberta a la cap de llista d’ERC a Terrassa, Ona Viñas Martínez, així com a totes les militants de la secció i l’assemblea local d’Esquerra Republicana a la ciutat. El Sindicat de Llogateres (SLL) i la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) volem fer arribar a ERC-Terrassa una demanda important sobre el 30% d’habitatge protegit a les noves construccions:

Després de les eleccions municipals del 28 de maig els partits polítics que han obtingut representació al Ple esteu mantenint converses de cara el Ple de constitució de l’Ajuntament i d’investidura del proper/a Alcalde/sa. De l’acord majoritari, en sortirà el Govern Municipal per a Terrassa dels propers 4 anys, ja que els resultats electorals no han donat majoria absoluta a cap llista.

Ningú té una bola de cristall per saber quin serà el proper equip de govern, menys el moviments socials, ja que la nostra prioritat és la lluita al carrer contra les vulneracions de drets que pateix la població de Terrassa, especialment greu pel que fa a l’habitatge. Però en base als resultats i els/les regidores obtingudes i d’acord amb les informacions publicades per varis mitjans, té forces números un equip de Govern format per Tot per Terrassa i Esquerra Republicana, amb Jordi Ballart com a Alcalde i Ona Martínez com principal representant republicana.

Algunes formacions no han prioritzat l’habitatge com un dels temes centrals de la campanya electoral, tot i que és un dels primers problemes de la ciutat. Per aquest motiu, els moviments socials hem estat actives, des de fa mesos, per aconseguir que se’n parlés. El 30% no és l’única mesura necessària per garantir el dret a l’habitatge, és una oportunitat que no podem perdre per avançar en la seva protecció.

Per això, un dia abans que comencés la campanya electoral, vam fer una roda de premsa demanant als i les caps de llista de les diferents formacions polítiques que responguessin a la pregunta de si es comprometien o no, a aprovar el 30% d’habitatge protegit als pisos de nova construcció durant els primers 6 mesos del mandat que comença aquest proper dissabte.

La vostra companya i regidora Ona Martínez Viñas, representant tot la secció local, militants i votants d’ERC a Terrassa, va signar aquest compromís públic, junt amb Terrassa En Comú Podem i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Terrassa. Des de les organitzacions vam valorar com a molt positiu aquest gest de compromís, perquè tot i que en política institucional a vegades “les paraules se les emporta el vent”, vam rebre un compromís ferm i públic de tres organitzacions que no van dubtar, projectant així un model de ciutat futur amb el 30% aprovat i on la defensa del dret de l’habitatge havia de ser una prioritat indiscutible.

En canvi la resta d’organitzacions polítiques van descartar de comprometre-s’hi. L’actual alcalde, Jordi Ballart, va posicionarse finalment al debat organitzat pel Diari de Terrassa, després d’una acció sorpresa de vàries activistes de la Plataforma i del Sindicat que van desplegar cartells en favor del 30% fins que cadascun dels participants es van posicionar. Segons Jordi Ballart, la seva aposta és “consensuar el percentatge final entre el sector econòmic i els moviments socials”.

El posicionament de l’actual Alcalde i Tot per Terrassa és una patada endavant i un brindis al sol: els grans lobbies del totxo de la ciutat o els globals, com els fons voltors, no volen acordar res. Senzillament han dit que no accepten cap mesura com el 30%, per tant mai consensuaran ni amb l’Ajuntament ni amb les qui no poden accedir o mantenir el seu habitatge perquè un pocs no volen perdre ni un euro de negoci.

Les dificultats per accedir a un habitatge assequible o per mantenir la llar, afecten una part molt important de la ciutadania. L’habitatge digne i adequat és un dret fonamental de totes. El 30% permet guanyar habitatge protegit dins la ciutat ajudant a distribuir-lo per tots els barris i està inclòs al Pla Local d’Habitatge 2019-2025. Més de 40 entitats i organitzacions diverses terrassenques li donen suport.

Per tots aquests motius demanem públicament a ERC-Terrassa i a Ona Martínez Viñas que, si pacten Govern amb Tot per Terrassa o amb altres formacions, defensin el compromís que han assolit amb el 30% d’habitatge protegit, les entitats i moviments socials i la ciutadania.

Els governs són útils si defensen els drets de la gent: cal que ésser ara coherent i incloure al Pla de Mandat el compromís amb el 30%. Contra l’especulació i pel dret a l’habitatge: volem el 30%!