El trànsit a Terrassa ja és el 76’5% de l’habitual

La desescalada del confinament va tornant Terrassa mica en mica a la normalitat i un dels indicadors on es demostra aquesta tendència és el trànsit: aquesta última setmana, la circulació de vehicles a les principals vies de la ciutat ha estat del 76’5% dels valors habituals per aquesta època de l’any. Aquest percentatge significa un augment del 7’5% respecte la setmana passada, quan era del 69%. El transport públic urbà també registra aquest increment, lleuger però permanent setmana rere setmana. Ara la demanda dels autobusos de la ciutat és del 31% dels passatgers habituals, gairebé un miler d’usuaris més que tot just fa una setmana.

Tot aquest augment de la mobilitat s’està deixant notar també en canvis a la contaminació atmosfèrica. Després que els moments de màxim confinament provoquessin uns nivells excel·lents a la qualitat de l’aire, el retorn a la normalitat està significant també un restabliment de la pol·lució. La diferència entre els valors actuals i els d’abans de l’estat d’alarma és cada cop menor i en l’última setmana registrada, de l’1 a l 7 de juny, la concentració d’òxids de nitrogen només ha estat del 39’82% menys de l’habitual. Les partícules en suspensió també mostren una disminució similar, del 39’05%. L’augment dels vehicles motoritzats és també el principal factor de contaminació acústica, que en aquest cas es troba reduïda al 25% de l’habitual.

Aquestes dades les comparteix cada divendres l’Ajuntament de Terrassa, juntament amb la resta d’indicadors dels serveis municipals essencials activats des que es va decretar l’estat d’alarma. Des de llavors, els serveis socials han atès 26.226 trucades, 3.436 de les quals aquesta última setmana. El principal motiu d’aquestes gestions és demanar informació sobre ajuts econòmics i d’alimentació. En aquest sentit, el Centre de Distribució Social d’Aliments de Terrassa ha repartit, des del 16 de març, un total de 7.486 lots d’aliments, 717 dels quals aquesta darrera setmana. El Servei d’Àpats a domicili ha distribuït un total de 19.392 menús, 1.683 dels quals l’última setmana. Pel que fa a l’atenció a persones sense sostre, actualment hi ha allotjades a l’Alberg de Joventut un total de 28 homes i 11 dones. L’espai de famílies, ubicat en un hostal de la ciutat, aplega ara mateix vuit persones adultes i sis infants.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) acumula ja 1.550 accions de seguiment i 69 d’urgència. Això vol dir que els darrers 7 dies s’han comptabilitzat 128 accions de seguiment i 3 d’emergència. La gran majoria de les intervencions urgents, 45, són del servei de psicologia per a dones. Per la seva banda, el Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere (SAI DASIG) suma 363 atencions a un total de 68 persones, 15 de les quals mai abans havien acudit a aquest servei. Malgrat continua prioritzant l’atenció telefònica, el SAI DASIG ja ha facilitat en format presencial quatre atencions psicològiques i dues de seguiment socioeducatiu i emocional no terapèutic.

L’Oficina d’Intermediació en Hipoteca i Endeutament del Lloguer ha atès un total de 1.729 consultes també des del 16 de març. El servei està fent seguiment d’expedients per realitzar intermediació en 168 casos i ha realitzat 50 requeriments de lloguer social. L’Oficina d’Intermediació en Ocupacions ha obert 108 expedients per incomplir l’obligació d’oferir un lloguer social, mentre que l’Oficina Municipal d’Atenció a la Pobresa Energètica i Promoció de l’Eficiència Energètica ha obert 40 nous expedients.

Les dues campanyes d’inspecció endegades per l’Ajuntament durant el confinament, la de residus i la urbanística d’obres i serveis, continuen detectant irregularitats. La primera ja ha aixecat 139 actes i imposats sancions per un valor total de 54.379€. La segona ha detectat 36 obres sense llicència després d’un total de 588 inspeccions.

Aquesta última setmana 4 terrassencs han trobat feina gràcies al Servei d’Ocupació gestionat per Foment de Terrassa, un instrument durant l’estat d’alarma ja ha servit per trobar ocupació a 147 persones. Amb les 132 de la darrera setmana, el Servei de Comerç ja suma 2.165 atencions en aquesta pandèmia, mentre que el Servei de Consum n’acumula 860 gràcies a les 142 dels últims 7 dies. Tres noves empreses s’han sumat al MarketPlace Terrassa Covid-19, l’espai del Servei d’Innovació per intercanviar solucions i coneixements per superar la crisi econòmica del nou coronavirus que ja aplega 132 iniciatives empresarials.

Finalment, al llarg d’aquests gairebé tres mesos el telèfon d’atenció ciutadana 010 ha rebut un total de 48.247 trucades. Amb la incorporació aquest pròxim dilluns de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) del Districte 3, ja estaran totes les OAC operatives per visites presencials amb cita prèvia excepte la del Districte 4.