El transport privat, més a prop del trànsit habitual que el públic

La darrera setmana de Terrassa en l’estat d’alarma ha estat un pas més cap a la normalitat que s’està notant més en l’augment del trànsit de transport privat que del públic. Segons els indicadors que actualitza cada divendres l’Ajuntament de Terrassa, aquesta setmana la mobilitat dels vehicles privats a les principals vies de la ciutat s’ha enfilat fins al 79% de l’habitual. Això és un augment del 2’5% respecte la setmana passada. En el cas de la demanda al transport públic urbà, l’increment respecte la setmana passada ha estat superior, del 7%, però tot just és una mica més de la tercera part del que pertocaria per aquesta època de l’any: el 38%. Aquest dimecres 17 es van superar els 20.000 usuaris als autobusos urbans al llarg de tota la jornada. Actualment estan circulant 48 dels 56 vehicles que ho feien abans de la pandèmia.

Aquesta disminució conjunta del trànsit s’ha traduït, al llarg de l’estat d’alarma, en una millora de la qualitat de l’aire que va tenir el seu punt àlgid per Setmana Santa. Tot i que els valors de pol·lució estan recuperant-se al mateix ritme que la mobilitat, encara estan per sota de la mitjana habitual. Aquesta setmana la concentració d’òxids de nitrogen ha estat del 39’88% més baixa que a la primera meitat de març, mentre que la reducció de les partícules en suspensió ha estat del 43’68%.

Pel que fa als serveis essencials municipals, la principal novetat d’aquesta darrera setmana ha estat la reobertura de l’àrea d’Urbanisme i Sostenibilitat al carrer del Pantà el 8 de juny. L’atenció presencial es fa reservant dia i hora i és imprescindible portar mascareta. De les 30 peticions de cita prèvia fetes entre el 8 i el 14 de juny, 11 es van poder resoldre per telèfon i 8 es van derivar a d’altres serveis, de manera que només 11 van requerir realment d’atenció presencial. La campanya d’inspecció urbanística d’obres i serveis endegada el 6 de maig ha realitzat ja 625 inspeccions que han servit per identificar 38 obres sense llicència, 2 de les quals aquesta última setmana. L’altra campanya que ha posat en marxa l’Ajuntament durant aquest estat d’alarma, la d’inspecció de residus, ha realitzat 459 inspeccions i ha aixecat 161 actes, imposant sancions per un import total de 61.979€, 7.600€ dels quals just aquesta setmana.

Als serveis socials, aquesta darrera setmana hi han atès 2.730 trucades, 700 menys que ara fa 15 dies. En total, des de l’inici de l’estat d’alarma han rebut 28.956 trucades, principalment per demanar informació sobre ajuts econòmics i d’alimentació. El Centre de Distribució Social d’Aliments de Terrassa ha repartit des del 16 de març 8.956 lots d’aliments, 1.470 dels quals aquesta última setmana. En aquest cas, són més del doble que la setmana anterior. En canvi, al Servei d’Àpats a domicili l’increment intersetmanal només ha estat de 18 menús, distribuint-ne 1.701 entre el 12 i el 18 de juny. Això fa un total de 21.093 menús per a 345 persones des del 16 de març. Pel que fa a l’atenció a les persones sense sostre, ara mateix a l’Alberg de Joventut hi ha allotjats 26 homes i 11 dones, dues persones menys que la setmana passada; mentre que a l’espai de famílies, ubicat en un hostal de la ciutat, acull una persona menys que ara fa set dies: set adults i sis infants.

Aquesta setmana el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) no ha registrat cap acció d’urgència, però s’hi han reforçat les accions de seguiment, 162 respecte les 128 de la setmana passada. Entre el 16 de març i el 18 de juny, el SIAD ha realitzat un total de 1.712 accions de seguiment i 69 d’urgència. El Servei d’Atenció Integral a la diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere (SAI DASIG) ha sumat 36 actuacions durant els darrers 7 dies i, en total, ha atès 70 persones des que va començar l’estat d’alarma. Tant el SIAD com el SAI DASIG estan realitzant ja atencions presencials per als casos que ho requereixen, però la norma és prioritzar l’atenció telefònica.

Bones notícies per part del Servei d’Ocupació gestionat per Foment de Terrassa, després que aquesta setmana ha aconseguit la contractació laboral de 12 terrassencs, el triple que la setmana anterior. En total, durant l’estat d’alarma aquest servei ha trobat feina per a 159 egarencs. El Servei de Comerç arriba a les 2.471 gestions amb les 306 d’aquesta setmana i el Servei de Consum en suma 141 i passa del miler, amb 1.001 atencions. Al Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD), aquesta setmana han trobat llar per a cinc gossos i tres gats. Al refugi encara hi ha 79 gossos, 51 gats i una fura. Els animals en adopció es poden consultar al web municipal.

Finalment, aquesta última setmana el telèfon d’informació municipal 010 ha rebut 3.545, enfilant el total d’aquests tres mesos d’estat d’alarma al 48.247. Ara, amb la nova fase de represa, el 010 recuperarà l’horari intensiu a partir de dilluns.