El Vallès Occidental acorda establir un salari mínim comarcal de 15.000 euros bruts anuals

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental acorden establir un salari mínim comarcal de 15.000 euros bruts anuals per a tots els treballadors públics i també per als de les empreses que contractin com a proveïdores de serveis. Es tracta del principal acord “per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat” que s’ha pres aquest dijous al migdia en el consell d’alcaldes i alcaldesses.

Des del Consell Comarcal s’afirma que aquesta nova classe social de treballadors pobres – més d’un 27% de la població que cobra menys 12.000 euros anuals i en risc d’exclusió social-, coneguts ja com a “precariat”, no són habituals a les administracions però cal, diuen, donar exemple i fer-los visibles perquè les regles del joc canviïn.

Per això volen que aquest salari mínim comarcal s’inclogui també en les negociacions dels convenis col·lectius i en el pacte per la segona reindustrialització de la comarca.

El consell també vol participar activament en la redacció de la nova llei de renda garantida de Catalunya, que la recentment creada comissió mixta d’observació permanent de les desigualtats i la pobresa al Vallès Occidental estableixi un preu de lloguer màxim d’habitatges a cada municipi i que els criteris d’accessibilitat als ajuts socials incorporin també la renda familiar o la renda mitjana de la població perquè aquests treballadors pobres també rebin subvencions. Són les principals mesures que es volen implementar arran d’un estudi sobre pobresa estructural que el consell va presentar recentment.

D’altra banda el proper dia 19, i amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, la comarca es comprometrà a incorporar els principis de l’economia circular al desenvolupament econòmic, social i ambiental. Aquest concepte es basa en aprofitar els residus que una altra empresa genera per treure’n un rendiment i promoure nous models de negoci.