El Vallès Occidental, en nivell d’alerta alt per la calor fins dissabte

L’Ajuntament de Terrassa recorda a la ciutadania els consells d’autoprotecció a tenir en compte arran l’augment de les temperatures, que ha portat la Generalitat de Catalunya a activar el Pla Territorial de Protecció Civil (PROCICAT) en fase d’alerta.

El nivell de risc decretat al Vallès Occidental per avui i fins dissabte, 4 d’agost, és alt entre les 12 h i les 18 h. Davant aquesta situació, l’Ajuntament de Terrassa ha posat en prealerta el Document Únic de Protecció Civil Municipal i recorda a la ciutadania
les precaucions a prendre durant aquests dies:

▪ Beure força aigua sense esperar a tenir set. Evitar les begudes alcohòliques,el cafè, el te, begudes de cola i les begudes refrescants ensucrades.
▪ Fer àpats lleugers que ajudin a reposar les sals minerals perdudes per la suor: amanides, fruites, verdures, sucs, gaspatxo. Evitar els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.
▪ Evitar les activitats físiques a l’exterior, sobretot les activitats intenses, sobretot en les hores del migdia i primera hora de la tarda.
▪ Estar-se en llocs frescos, a l’ombra i si és possible passar almenys dues hores en un lloc climatitzat (centre comercial, biblioteca pública). En cas de molta sensació de calor, procurar mullar-se la cara i fins i tot la roba, o
prendre una dutxa o un bany fresc.
▪ Portar roba lleugera i de colors clars i no ajustada, calçat fresc, còmode i que transpiri, posar-se gorra o barret i utilitzar protecció solar.
▪ A casa, baixar les persianes i evitar que el sol entri directament. No obrir les finestres quan la temperatura exterior és més alta que la interior. Estar-se a les zones més fresques. Obrir les finestres a la nit per refrescar la casa.
▪ Si s’observa una persona amb algun signe d’esgotament per calor o de cop de calor, procurar posar-la a l’ombra en un indret fresc i refrescar-la: donar-li aigua fresca, mullar-la (mànega, dutxa o banyera, tovallola molla), ventar-la i avisar a l’atenció mèdica urgent (112).

Els dies de calor intensa obliguen al cos a fer un esforç d’adaptació per mantenir la temperatura corporal normal. Aquest esforç és major durant una primera onada de calor, quan el cos encara no està acostumat a les altes temperatures. La pèrdua d’aigua i de sals minerals per la suor, si no es reposa, produeix símptomes com mal de cap, mareig, nàusees i vòmits, debilitat muscular i rampes, i pot augmentar la temperatura corporal. L’augment de temperatura corporal pot ser molt greu i provocar fins i tot la mort si no es rep atenció mèdica urgent.

Més informació a: https://www.terrassa.cat/ca/com-actuar-en-cas-d-onada-de-calor