El Vallès Occidental, on més paguen les famílies per quotes escolars i sortides

La quota de material escolar a l’escola pública és un fet a gairebé tots els centres de la Generalitat i, el més greu, segons denuncia la FAPAC, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, és que les famílies creuen que és obligatòria. El cert és que està prohibida, però és una pràctica institucionalitzada. El resultat és que les famílies catalanes, a través de quotes escolars i sortides, paguen cada any 147,9 milions d’euros. Aquests diners, segons la FAPAC, els hauria de posar el Departament d’Ensenyament, a qui reclama que inverteixi un 15% més de recursos dels que destina actualment. D’aquests 147 milions, 65 són per a material escolar i 78 per a sortides; 4,2 van a parar a les ampes. Aquestes dades les ha donat a conèixer en l’informe ‘La contribució econòmica de les famílies al sistema públic català’.

Si es mira com de cares són aquestes quotes, el Vallès Occidental és on es paga més de Catalunya. A les escoles vallesanes les famílies paguen cada any, de mitjana, 124 euros en material i 126 en sortides. En total 250 euros anuals. Un dels objectius de l’informe és fer transparent el cost real de la plaça escolar.

La FAPAC es queixa que aquestes quotes institucionalitzades no s’haurien de pagar perquè l’ensenyament obligatori ha de ser gratuït i que, a més, es discrimina a qui no les paga, deixant-los sense material o sense una sortida que es fa en horari lectiu. Fins i tot, el servei de menjador hauria de ser gratuït.

En definitiva, diu la Fapac, són les famílies les que acaben sustentant l’ensenyament públic.