Els ajuntaments volen gestionar els seus romanents

La tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Núria Marín, ha participat aquest dimarts al matí d’una reunió telemàtica amb 28 municipis més de tot l’Estat, per demanar al Govern l’obertura d’un diàleg i renegociar les condicions d’ajudes per la Covid-19 i la gestió de romanents municipals. La petició arriba després que el Congrés no convalidés el Decret pactat entre la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) i Hisenda que, segons el comunicat, vulnera «l’autonomia financera de les entitats locals i una exclusió dels ajuntaments que no tinguin romanents».

Per a Marín, era un acord que “perjudicava greument milers de ciutadans en un moment delicat per a l’economia local, que ha de fer front als efectes socials de la pandèmia”. Els 29 municipis s’han unit per reclamar la millora en les condicions de les ajudes pel coronavirus i demanen una nova negociació amb el Govern que es basi en els acords d’igualtat i solidaritat arribats amb el FEMP.

Els ajuntaments volen un sistema d’ajuts que permeti fer front a les dificultats econòmiques de la crisi en el fons incondicional de 5.000 milions i el de 1.000 milions específicament per al transport públic. Els municipis reclamen l’aplicació de superàvits, l’ampliació del termini de les inversions financerament sostenibles i l’eliminació de la regla de la despesa per als anys 2020 i 2021.

D’altra banda, les ciutats reivindiquen poder participar com a beneficiàries dels fons europeus, rebent almenys el 14,16 per cent, el percentatge de la despesa local respecte la despesa pública total d’Espanya. Per a Marín és important per Terrassa “disposar lliurement dels romanents acumulats en els darrers anys perquè els podem destinar a projectes municipals molt necessaris per a la ciutat”.