Els alumnes de 5è i 6è primària de l’Escola Lumen participen en el IV Congrés Recerkids a casa

Més d’un miler de nens i nenes procedents de 40 centres de primària d’arreu de Catalunya han exposat  els resultats de la seva recerca escolar en el marc del IV Congrés Recerkids, el programa educatiu impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar la ciència en aquesta etapa educativa. Els alumnes de l’Escola Lumen són els únics participants de Terrassa.

Arran de la situació de pandèmia i confinament dels darrers mesos, l’edició 2020 del programa de ciència a les escoles s’ha adaptat i el congrés d’aquest any s’ha celebrat per primer cop de forma virtual des de casa i s’ha seguit a través de YouTube.

A banda de mostrar virtualment les recerques científiques que han dut a terme a des de casa durant el confinament, els joves estudiants participants han conegut de primera mà la feina que desenvolupen les investigadores i investigadors de les universitats catalanes.

La fase d’investigació del Recerkids 2020 va començar el 18 de maig i ha acabat el 5 de juny. L’alumnat ha desenvolupat una recerca emmarcada en el repte científic proposat, que en aquesta edició s’ha centrat en els microorganismes per retre homenatge a la commemoració del centenari del naixement del biòleg Ramon Margalef.

El professorat de la quarantena d’escoles participants ha rebut material didàctic –un quadern de recerca per a l’alumnat, una guia didàctica per al professorat i una guia per a les famílies– i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. D’aquesta manera, han pogut treballar conjuntament i fer seguiment de la recerca que les noies i nois, tot analitzant les diferències en la descomposició de diferents tipus de residus.

Un cop finalitzada la recerca, cada alumne o grup ha elaborat un vídeo o un pòster amb el seguiment i els resultats de la recerca, que s’ha compartit amb tots els centres participants durant congrés virtual que s’ha celebrat aquest dimecres al matí com a culminació del programa i que seran publicats al web del programa.