Els bars i restaurants amb menjar per emportar hauran de tancar a les 22h

Els bars i restaurants continuaran limitats al menjar per emportar o a domicili, però amb l’afegit que a les 22h hauran de deixar d’oferir aquest servei. El conseller d’Interior, el terrassenc Miquel Sàmper, ha explicat els detalls del toc de queda en una compareixença de premsa aquest diumenge el vespre. En aquell moment, l’anunci era que bars i restaurants haurien de tancar a les 21h com qualsevol altre establiment, però tres hores després el Procicat ha ampliat el límit fins a les 22h, segons ha comunicat a través de Twitter. Per la resta, les activitats esportives també hauran d’acabar a les 21h i els espectacles culturals podran allargar-se fins les 22h. Els espectadors de teatres, cinemes i concerts tindran fins les 23h per arribar a casa. Altres excepcions són els serveis considerats essencials, com ara les farmàcies. Al transport públic es mantindran tots els horaris i serveis vigents.

Pel que fa als desplaçaments de persones, entre les 22h i les 6h els motius principals que permetran ser fora del domicili seran acudir als centres sanitaris, anar i tornar dels llocs de treball quan sigui impossible fer teletreball, l’atenció a persones dependents i la presència als jutjats. També es podrà passejar animals domèstics si és prop de la llar i entre les 4h i les 6h. Per justificar qualsevol d’aquests supòsits caldrà un certificat autoresponsable que ja és disponible al web del departament d’Interior.

Aquesta primera nit de restriccions, els Mossos d’Esquadra desplegaran un dispositiu d’un miler d’agents a tot Catalunya, però, segons el comissari en cap Eduard Sallent, només tindrà una vocació didàctica. Les sancions, d’entre 300€ i 6.000€, es començaran a imposar a partir de demà.

El conseller Miquel Sàmper ha justificat totes aquestes mesures referint-se a les aglomeracions de persones d’aquestes últimes nits, afirmant que el toc de queda té una finalitat dissuasòria però en cap cas coercitiva ni recaptatòria. En l’inici de la seva compareixença, Sàmper també ha criticat les condicions de l’estat d’alarma decretat avui pel govern de Pedro Sánchez, en considerar que només permet a la Generalitat regular les restriccions nocturnes de mobilitat i confinar perimetralment el conjunt de Catalunya.