Els Castellers recuperen la història de la primera actuació a Terrassa, ara fa 125 anys

Els Castellers de Terrassa han volgut recuperar la història de la primera actuació castellera a Terrassa, i ho han fet penjant un vídeo en què expliquen la història dels castells a Terrassa.

En el vídeo s’ensenyen imatges inèdites fins ara, fruit de la investigació recent, en què, per exemple, es veuen en les actes consistorials la partida per la contractació de la colla vallenca, que es va fer a través del mític casteller, Isidre de Rabassó.

La publicació, que té com a punt de partida els treballs fets per Xavier Güell i Cendra (historiador casteller de Vilanova), i que es van recollir en la publicació «Actuacions castellers a Terrassa 1899 – 1936», publicada per Castellers de Terrassa el 2003, també destaca la implicació d’Emili Miró i Fons, en la contractació en repetides ocasions de les colles vendrellenques (primer els Mirons, després els Nens) per la Festa Major de Terrassa. També s’hi recull que l’actuació dels Mirons del Vendrell a la Festa Major de Terrassa (5 i 6 de juliol de 1936) fou la penúltima actuació del món casteller abans de l’esclat de la Guerra Civil pocs dies més tard.

De fet, durant el franquisme i la transició a Terrassa només hi actuarien els Nens del Vendrell, que entre 1948 i 1979 assistirien fins a 5 vegades a la Festa Major. El 1980, seria la primera Festa Major on actuarien colles locals, totes dues. El vídeo acaba amb el dos de sis de germanor que van bastir les dues colles a la Festa Major de 1982.

Així doncs, la colla blauturquesa no ha volgut deixar passar l’oportunitat de recordar els 125 anys dels castells a Terrassa, i ho ha fet amb un vídeo resum de gran part de la documentació i investigació, actualitzada dels darrers anys.