Els contactes estrets amb un positiu que ja estiguin vacunats s’estalviaran la quarantena, també a les escoles

Aquest matí Salut ha anunciat canvis en el sistema de vigilància de la covid-19. La principal novetat és que les persones vacunades i les qui ja hagin patit la malaltia en els darrers sis mesos s’estalviaran la quarantena en cas de contacte estret amb un positiu. Aquesta circumstància també inclou els infants quan es detecti algun positiu a classe. Encara que en els adults el protocol serà fer una prova PCR als quatre dies d’aquest contacte estret, en el cas dels estudiants d’escoles i instituts es farà un test d’antígens el més aviat possible. Aquestes proves es faran de manera supervisada a les farmàcies autoritzades i seran gratuïtes amb la presentació d’una carta del centre educatiu corresponent.

Responsables de Salut han anunciat aquests canvis a les portes d’una tardor on es posen com a principal objectiu assolir les millors xifres de vacunació possibles per tal que al mes d’octubre els equipaments d’atenció primària puguin recuperar el 100% dels serveis. Davant l’inici dels cursos acadèmics, la prioritat és ara el sector de població d’entre 12 i 29 anys. Per acabar de convèncer els joves que encara tenen pendent vacunar-se, Salut inicia una campanya a les xarxes amb la participació de diferents personatges referents, especialment de l’àmbit esportiu, com és el cas de la nedadora Ona Carbonell.

Tot plegat, en un context general de millora de les dades epidemiològiques en tots els segments d’edat. El nombre d’ingressats a planta ja ha baixat dels 90 i els de les UCIs de 300, però des de Salut recorden que el risc de contagi encara existeix i demanen a la població no abaixar la guàrdia. El 69’1% de la població ja té la pauta de vacunació completa i si hi afegim els qui han patit la malaltia els darrers sis mesos el nombre de catalans immunitzats és ara mateix del 73’4%.