Els espectacles del Festival TNT assoleixen el 90% d’ocupació malgrat la Covid-19

La 13a edició del Festival Terrassa Noves Tendències s’ha adaptat a les restriccions sanitàries omplint el cap de setmana de propostes innovadores i creatives. El públic egarenc ha respost fent que el conjunt d’espectacles del festival gairebé exhaurís totes les entrades, assolint el 90% d’ocupació. A més, aquest TNT 2020 ha rebut 80 programadors i ha presentat set estrenes. Tenint en compte l’excepcionalitat de la situació, l’organització fa un balanç més que positiu d’un certamen que ha tingut per primera vegada una directora, Marion Betriu, després de tota una història sota la direcció de Pep Pla.

El context de pandèmia ha afectat obligatòriament el Festival, tant per les limitacions d’aforament com pels continguts d’algunes de les creacions. És el cas de Los figurantes, una instal·lació que s’ha pogut veure a la sala d’assaig del Teatre Principal. Amb el conte infantil com a punt de partida i el públic adult com a objectiu, és el resultat de la feina feta per la companyia Ça marche amb nens i nenes de la ciutat d’entre 6 i 12 anys d’edat. El projecte estava inicialment pensat per ser tocat pels mateixos espectadors, però s’ha hagut de transformar per l’aparició d’un nou coronavirus que també ha forçat a canviar d’ubicació Qui canta el seu mal espanta. Aquesta perfomance de Poderío vital estava programada per diumenge al migdia al Raval de Montserrat, però s’ha traslladat al pati interior de l’Ajuntament per poder controlar-ne l’aforament. Itxaso Corral Arieta i Óscar Bueno hi presentaven el fracàs d’intentar muntar una coral que convertís les queixes veïnals en cançons, amb coreografia i cançó sobre l’absència i la presència d’aquest cor frustrat. Més complicat ho ha tingut Atresbandes, havent de suspendre It don’t worry me per la detecció d’un cas de Covid-19 a l’entorn de la companyia. Ha estat, però, l’única suspensió d’entre els 16 espectacles programats aquest cap de setmana.

La diversitat d’aquesta edició del Festival Terrassa Noves Tendències ha quedat també palesa amb altres propostes com la pluja d’idees multimèdia sobre la Marca Espanya titulada Explore el Jardín de los Cárpatos, el solo de ioga postural Spiritual boyfriends, de Núria Guiu, i l’inclassificable Lo pequeño que han ofert al Teatre Alegria Cris Blanco, Guillem Mont de Palol i Jorge Dutor.

Finalment, el col·lectiu terrassenc El Corralito ha presentat tres peces en l’anomenat Entre(t)acte-19: «The big city», de Mabel Olea; «Loop íntim», de David Corral, Ari Shinny i Edmundo García, i «Dress up your shit», d’Anna Solà García i Iris Borràs Anglada. El punt en comú de totes tres, la crítica al materialisme i la superficialitat de la nostra societat.