Els establiments de Parc Vallès disposen de pictogrames per fomentar la comprensió de moltes persones

La majoria dels 43 establiments de Parc Vallès tenen a l’entrada i en un lloc visible, un dibuix com aquest des d’aquest dilluns. Defineix el tipus de botiga que és: un restaurant, una perruqueria o una sabateria, per exemple.

Aquestes il·lustracions s’anomenen pictogrames. Són un llenguatge intuïtiu i senzill especialment indicat per a les persones amb trastorn de l’espectre autista però també ajuden a persones grans, amb malalties mentals o que no coneixen l’idioma o no saben llegir. És a dir, milloren l’accessibilitat cognitiva de molta gent.

L’Escola d’Educació Especial L’Heura va iniciar aquest projecte de senyalització dels comerços amb dibuixos a Terrassa i ha guanyat el Premi Muncunill en la categoria d’innovació d’àmbit local aquest mateix any.

Aquest dilluns al matí, alumnes del primer cicle de secundària d’aquest centre i també de 5è de primària de l’Escola Joaquima de Vedruna han col·locat els pictogrames als establiments del centre comercial Parc Vallès,  el primer que compta amb aquesta senyalització.

De moment els dibuixos, realitzats amb la col·laboració d’Arasaac (Centre Aragonès de la Comunicació Augmentativa i Alternativa, que disposa d’una base de dades de pictogrames universals), disposen d’un codi QR que només indica la ubicació del local però més endavant s’afegiran més informacions d’interès: com l’horari d’obertura, preus, menú o ofertes.

Parc Vallès també es va sumar a l’Hora Blava ara fa un any. Així, tots els dissabtes de 3 a 4 de la tarda, els locals baixen la intensitat lumínica, treuen el fil musical i no hi ha missatges per megafonia.