Els Federins i Trabucaires de Terrassa commemoren el 150è aniversari de l’atac carlí

Aquest dissabte la colla de Federins i Trabucaires de Terrassa ha convocat la cercavila que per nom té la pregunta «Com es pot celebrar la guerra carlina amb aquesta calor?». Aquesta trobada ha celebrat el cent cinquantè aniversari dels fets del vint-i-dos de juliol de 1872, any en el que Terrassa va resistir l’atac de les tropes carlines dins de l’etapa de la Tercera Guerra Carlina que va durar fins el 1875.

Un cop les diferents colles s’han personat a l’estació del Nord, a l’avinguda vint-i-dos de juliol, ha engegat la cercavila que ha baixat pel carrer del Nord fins la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, seguint per Camí Fondo, la placeta Saragossa, el carrer Sant Pere, creuant el carrer de la Palla, passant pel Raval de Montserrat per acabar a la Plaça Vella. Ja a la darrera parada les colles han reconegut la figura de Rafael Aróztegui, reconegut fotògraf de la ciutat, a qui han fet la investidura del Trabucaire d’Honor.

Una cercavila que ja fa una dècada que es celebra i que ha anat acompanyada de recreacions històriques per simular les confrontacions que hi havia a l’època a Terrassa entre carlins i els liberals. Els trabucaires de Terrassa han fet sonar les armes i han acompanyat les recreacions pel centre de la ciutat.

El cent cinquantè aniversari de la victòria de Terrassa a l’assalt dels carlins a la vila ha acabat amb balls tradicionals, música i un sopar de germanor a l’espai de l’associació veïnal de Vallparadís.