Els Huapachà Combo tornen amb ‘Orquestres per la Llibertat’

La mítica orquestra terrassenca dels anys 80, els Huapachà Combo, torna als escenaris amb els seus èxits de sempre. Les ànimes del grup, Quimet Carreras i Miquel Mallafré, formen part del projecte, «Orquestres per la Llibertat», estrenat en el passat Festival Barnasants. Un espectacle del qual també hi participen els principals líders de les formacions de La Salseta del Poble Sec i de l’Orquestra Plateria.

L’espectacle que recupera els principals èxits de les tres bandes es podria veure a la pròxima Festa Major de Terrassa. A l’escenari els Huapachà estan acompanyats per Salvador Escribà de la Salseta del Poble Sec i Manel Joseph i Eva Gomariz de la Plateria. En total una banda de 13 persones que toquen èxits de vendes com l’Home dibuixat, Pedro Navaja o Niña.

«Orquestres per la llibertat» vol ser un homenatge a les formacions sorgides a la Transició. Una música que ha fet ballar a diverses generacions recuperant les festes populars. La directora de cinema Mireia Ros n’està fent un documental encara sense data per estrenar. El projecte dels Hupachà Combo va néixer a Terrassa el 1977, el mateix any que la Salseta del Poble Sec. Liderat per Quimet Carreras i Miquel Mallafré eren coneguts per l’espectacle que donaven dalt l’escenari, el ritme contagiós i les lletres irreverents.

La Salseta del Poble Sec va néixer en la celebració d’un acte del PSUC a Barcelona en el context de les primeres eleccions democràtiques. Al capdavant, Salvador Escribà, Miquel Àngel Tena, Josep Vercher i Manuel Montañés. L’Orquestra Plateria és de l’any 1974 sorgida de l’antic Zeleste amb un repertori de mambos i boleros interpretats per Jaume Sisa, Jordi Batiste i Jordi Farràs entre d’altres. La banda, de les pioneres al Canet Rock, es va consolidar com a Orquestra de referència de la mà de Manel Joseph.