Els nius d’oreneta cuablanca, a la baixa

Terrassa cada cop té menys nius actius d’oreneta cuablanca. El cens anual que s’està duent a terme a la ciutat apunta un any més en aquesta direcció. Encara que Terrassa ha estat molts anys un dels nuclis urbans de Catalunya amb més nius registrats d’aquesta espècie, els darrers censos mostren un increment de nius trencats i abandonats, sense nous que els reemplacin. Bona part de la importància de censar els nius és, precisament, que tenir-los registrats en garanteix la protecció.

El Projecte Orenetes és una iniciativa de ciència ciutadana impulsada per l’Institut Català d’Ornitologia. Tot aquell qui ho vulgui pot registrar els nius del seu barri o població a través d’una aplicació de mòbil. Terrassa ja fa 16 anys que hi participa, encara que hi ha hagut edicions amb més i menys voluntaris. L’any passat el cens egarenc va créixer gràcies a la incorporació de barris com Les Arenes, La Maurina i Can Palet.

210722 Cens Orenetes Can Palet

Font: @cdalmases a Twitter

 

Amb el temps, l’oreneta cuablanca s’ha anat allunyant del centre de Terrassa per situar els nius més cap al contorn del nucli urbà. D’aquesta manera, té un accés més directe al fang per construir els nius i als insectes per alimentar les cries, dos elements que ha deixat de trobar dins la ciutat.

Enguany el termini per fer el cens dels nius acabarà el 31 de juliol.