Els òptics recomanen triar el vidre de les ulleres sol en funció de l’ús que n’haguem de fer

Durant tot l’any, però sobretot a l’estiu quan el sol pica més, cal protegir bé els ulls de la radiació solar. Com passa amb les ulleres graduades, de muntures n’hi ha per triar i remenar: clàssiques, d’última moda, de colors, retro, extremades… Tothom acaba trobant la seva ullera.

Però més que la muntura on cal posar més atenció en les ulleres de sol és en el vidre. I aquí ja no es tracta d’un tema estètic sinó funcional. Cada tipus de vidre té unes propietats diferents i l’haurem de triar en funció de l’ús que haguem de fer de les ulleres de sol.

Els vidres més versàtils són els de color gris perquè alteren poc la percepció dels colors i redueixen la fatiga ocular. Són les més indicades per conduir.

També són molt habituals els vidres marrons, recomanables per fer esport a l’aire lliure i per les persones que han estat operades de cataractes o cirurgia refractiva. No alteren la percepció de colors i redueix el cansament visual.

Per esports nàutics i d’hivern el millor vidre és el verd, que redueix la lluminositat sense afectar la claredat de la visió. I les taronja només es recomanen per a dies de cel ennuvolat, boira o poca llum i, per tant, no són aptes per a ús solar. Les de vidre blau no són indicades per conduir perquè canvien la percepció dels colors.

Hi ha dos colors menys habituals a les òptiques. El vermell, que redueix la fatiga ocular i proporciona una bona profunditat de camp. I el groc, amb gran lluminositat i contrast, que va bé en condicions amb poca llum com la primera i última hora del dia o quan hi ha boira.

Els professionals de l’òptica ens aconsellaran del millor vidre per les necessitats de cadascú.