Els partits valoren el trencament del Pacte de Govern entre el PSC i el PdCAT

El tinent d’alcalde i portaveu del PSC, Alfredo Vega, ha dit que l’anunci del trencament no el van avançar ahir a la tarda els socialistes, sinó el PDeCAT, en informacions que al matí ja circulaven per la premsa. Vega ha reconegut “discrepàncies puntuals” amb els socis de govern en aquests dos anys, però considera que, en general, l’acord ha funcionat bé. El portaveu socialista admet que governar amb nou regidors és difícil i que ara caldrà buscar aliances.

Per la seva banda, el partit dels Demòcrates a Terrassa, el PDECAT, ha mostrat el seu malestar i ha lamentat que l’alcalde Jordi Ballart no ha complert la seva paraula d’anunciar junts el trencament del pacte. Miquel Sàmper esperava que Ballart estripés el carnet del PSC com va prometre si el PSOE donava suport al 155.

Terrassa en Comú considera que el trencament del pacte entre socialistes i demòcrates ja es veia venir i lamenten constatar que, darrera de l’acord que ha durat dos anys i mig, no hi havia cap projecte de ciutat sinó interessos de partit. Això sí, des de TeC es mostren oberts a col•laborar amb totes les forces, sempre que la ciutat recuperi el centre de les polítiques.

ERC-MES creu que el pacte de govern PSC-PDeCAT va néixer sentenciat de mort i que era evident que no acabaria el mandat. La formació afirma que la mateixa majoria que es donava al maig del 2015 es continua donant ara, per plantejar una alternativa a un partit socialista i a un alcalde que ja no representen els valors d’esquerres, progressistes i antifeixistes del país i de la ciutat. Esquerra creu que ha arribat un moment decisiu en la defensa de les institucions catalanes i vol exercir-lo i liderar-lo. Per això, demana generositat a TEC i responsabilitat al PDeCAT per articular aquest canvi.

Ciutadans s’ofereix a formar part de l’Equip de Govern si els socialistes deixen de simpatitzar amb les polítiques independentistes del PdCAT. Un primer gest, segons Ciutadans, seria que Terrassa sortís de l’Associació de Municipis per la Independència. Amb el trencament de l’actual Acord de Govern, el grup taronja NO tem que un independentista pugui arribar a l’alcaldia, pel tacticisme dels partits de cara a les pròximes eleccions del dia 21.

La CUP ha dit que el trencamet del pacte ja feia dies que s’intuia per les discrepànices entre les dues formacions en la política nacional. Els cupaires van més enllà i creuen que aquest divorci s’hauria d’haver produït fa temps. Davant dels escenaris possibles, la CUP no es vol mullar i esperarà esdeveniments. Això sí, la seva portaveu, Maria Sirvent, preguntarà al ple de divendres sobre la continuïtat de l’alcalde després de l’aplicació del 155.

Per al PP el trencament del pacte era la crònica d’una mort anunciada. El portaveu popular, Àlex Rodríguez, ha dit que l’única aportació del PDeCAT a la ciutat ha estat incorporar Terrassa a l’Associació de Municipis per la Independència. Rodríguez ha qualificat el pacte, aleshores sociovergent, d’antinatura i ha criticat que només es fes per motius partidistes.