Els portaveus municipals opinen sobre les càrregues policials i valoren l’actitud de la ciutadania

Els portaveus municipals han valorat aquest dilluns la jornada electoral de l’1 d’octubre. Més enllà del posicionament polític sobre el referèndum i la seva legalitat, hi ha una qüestió que impera: si la consulta era il·legal i no havia de servir per a res, calia una actuació tan desproporcionada dels cossos de seguretat?

Des el Partit dels Socialistes, es feliciten per l’actitud cívica i pacífica de la ciutadania i condemnen els incidents, que defineixen com a lamentables i innecessaris. Per al PSC, la conclusió és que els interlocutors actuals no són vàlids, que el referèndum no va tenir garanties legals i que la DUI seria un error històric. La solució, diuen, passa per un referèndum acordat i vinculant.

Terrassa en Comú també condemna les agressions i opina que la ciutadania va donar ahir una lliçó de dignitat, de defensa de la democràcia i de drets essencials, mentre que el Partit Popular va mostrar la seva pitjor imatge. Per a TeC, el PP és un greu perill per a la pau a Catalunya i creu que és imprescindible un canvi a Madrid per desbloquejar la situació.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya – Moviment d’Esquerres satisfacció i esperança però també preocupació i indignació. Els republicans es mostren contents per la participació i l’actitud de la ciutadania i li demanen anar pas a pas per avançar en la construcció d’una república catalana per a tothom, tal com recull el programa electoral de Junts pel Sí.

Per al Partit Demòcrata de Catalunya, l’actitud de la ciutadania va ser exemplar ahir i durant tots els dies previs al referèndum. Es feliciten per aquest fet i per la impressionant participació, malgrat els riscos que comportava ser ahir en un col·legi electoral. En aquest sentit, consideren un fet gravíssim i inadmissible les agressions que es van produir. Segons el PDeCAT, el camí a seguir només és un i és el que va expressar ahir el poble de Catalunya.

La CUP condemna la repressió de les forces policials i mostra tota la seva solidaritat amb les persones ferides. Pel que fa al referèndum, considera que ha estat una organització sense precedents i des de les bases, la que s’ha aconseguit aquests dies. Per això, fa una crida a mantenir-la i a seguir mobilitzats.

El Partit Popular de Terrassa qualifica les càrregues policials que es van viure ahir en el alguns punts del territori com a desproporcionades i reclama una explicació. Sobre la consulta, insisteix que no es va fer amb garanties però que no es pot menystenir el gran nombre de persones que ahir va mostrar el seu crit a favor de la independència. Per això, demana diàleg per sortir d’una situació que considera insostenible.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Terrassa, Javier González, ha dit que el futur d’Espanya no passa per concedir privilegis als separatistes, sinó per tener un projecte de futur espanyol i europeista.

 

Jordi Ballart condemna els fets a través del seu blog personal
Jordi Ballart ha qualificat d’”absolutament intolerable i repugnant” que l’actuació policial viscuda ahir hagi deixat més de 800 ferits a Catalunya. L’alcalde de Terrassa explica al seu blog personal que a Rajoy i al seu govern “els hauria de caure la cara de vergonya” com a responsables d’haver donat unes ordres que han generat escenes de “violència esfereïdora” i de “repressió desmesurada i impresentable”.

Ballart proposa forjar una aliança de forces que plantegi una moció de censura de forma immeditata per fer fora Rajoy i el seu Govern. Ballart expressa el seu reconeixement, respecte i agraïment a tota la ciutadania per fer tot el possible per preservar la democràcia i la llibertat des del respecte. Agraeix a Mossos i Policia Municipal haver garantit la seguretat.

Ahir mateix Ballart havia rebutjat l’actuació policial a través d’un tuit.