Els portaveus municipals valoren la moció de censura que ha fet fora Mariano Rajoy

La nova etapa al govern de Madrid i la nova etapa al govern de la Generalitat obre una oportunitat per al diàleg. Aquesta és l’opinió del portaveu del Grup Muninicipal del PSC, Amadeu Aguado. Els socialistes condemnen enèrgicament la corrupció del Partit Popular que ha desencadenat la moció censura. Aguado creu que després de molts anys, els dos nous executius –l’espanyol i el català- podran seure i parlar, assumint riscos i fent concessions per arribar a acords.

Per Terrassa en Comú fer fora al PP del govern era una qüestió de decència i de dignitat política perquè s’ha demostrat, diuen, que són un partit sistemàticament corrupte. El canvi s’ha aconseguit construint una àmplia aliança de forces progressistes i és una bona notícia per a tots, però sobretot, pels col·lectius que més han patit les seves polítiques: pensionistes, estudiants, dones i treballadors. Ara, aixecat el bloqueig del 155 i superant la resignació, diu Xavier Matilla, portaveu del GM, s’obre una nova oportunitat per retornar a la política.

Per a ERC-MES, el canvi al govern de l’Estat era necessari i imprescindible. Ara s’han generat noves expectatives, diu el portaveu de la formació, Isaac Albert, per poder encaixar el conflicte entre el govern espanyol i la Generalitat. Albert espera gestos de Pedro Sánchez respecte els presos però és prudent. El diàleg, diu, és bàsic per establir un punt de partida i continuar avançant.

Pel PDeCAT, s’obra un nou escenari on es poden produir canvis lentament. El PP havia comès, segons el portaveu de la formació, Miquel Sàmper, l’error de judicialitzar la política. Ara, diu, Pedro Sánchez ha de nomenar un nou ministre de Justícia i un nou fiscal general que puguin desbloquejar la situació i deixar en llibertat els presos preventius fins que hi hagi data de judici. Sàmper creu que hi haurà diàleg sense renunciar a avançar en la construcció de la República.

Ciutadans hauria preferit que després de la sentència del cas Gürtel, Mariano Rajoy hagués dimitit i hagués convocat eleccions generals. El regidor d’aquest grup municipal a l’Ajuntament, David Aguinaga, assegura que Pedro Sánchez ha estat escollit nou president espanyol gràcies a unes coalicions “improbables i inviables”. Pel que fa a Catalunya, Aguinaga creu que el president Joaquim Torra hauria d’acceptar el marc legislatiu vigent per arribar a alguna entesa.

Des de la CUP es miren malfiats sobre els grans canvis que pugui comportar la moció de censura guanyada per Pedro Sánchez. L’esquerra independentista, en boca del seu regidor Marc Medina, considera que més enllà del terreny simbòlic escenificat amb el canvi de Govern, no hi hauran canvis profunds en les polítiques, del què ells anomenen el Règim del 78.

El representant del PP a l’Ajuntament de Terrassa, Àlex Rodríguez, no està content d’haver perdut un govern que havien guanyat legítimament, diu. Rodríguez assegura que tots els partits que van donar suport a la moció de censura no van votar a favor de Pedro Sánchez sinó en contra de Mariano Rajoy. El portaveu popular, espera que el nou president del govern espanyol no hagi promès als independentistes coses que estan fora de la constitució per aconseguir el seu suport.