Els professionals es formen en l’acompanyament del dol en cas de feminicidi

200 professionals de diferents entitats i serveis públics han participat aquest divendres en la jornada de formació “Feminicidis: Processos d’intervenció”, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa a través del Servei de Polítiques de Gènere.

La jornada s’emmarca dins de la campanya contra les violències masclistes d’aquest 2018 i té aquest tema perquè el ple d’octubre va aprovar per unanimitat el Protocol de Dol en cas de feminicidi i altres assassinats per violència masclista.

El document ha comptat amb la participació de serveis, entitats, agents, sindicats i partits polítics que han contribuït a dissenyar el circuït i les accions a desenvolupar però vol ser una eina viva que s’adapti a les noves necessitats i sensibilitats que es vagin detectant. Per això, la formació contínua dels professionals que atenen les víctimes de violència masclista és bàsica.

La conferència marc de la jornada ha anat a càrrec de la psicòloga Vera Santos. El dol, segons l’experta, és la resposta natural davant de la pèrdua d’un persona estimada. El trauma, la protecció-negació, la integració i creixement són les 4 dimensions o 4 fases del procés i el professional ha de fer un acompanyament correcte de cada cas. Santos ha explicat les fases del dol a través d’un cas real: un pare que va perdre a la seva filla assassinada per la seva parella al 2012.