Lectura Manifest 25 N

Els SIAD de la comarca atenen al voltant de 13 persones al dia per violència masclista

A les 13 oficines del Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Vallès Occidental es van realitzar 9.063 atencions amb detecció de violència masclista des de 2019 fins a juny de 2021. L’any 2019 hi van haver, aproximadament, 9 atencions al dia, l’any 2020 van ser 10 i fins a juny de 2021 han estat al voltant de les 13. En relació amb el tipus de consulta, el 43,9% han sigut ateses per violència psicològica, el 21,9% per psicològica i física a la vegada i el 18,7% per violència múltiple.

Coincidint amb la commemoració del 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el Consell Comarcal ha fet públiques les darreres dades sobre les atencions realitzades als SIAD . Unes dades que posen de manifest la greu situació que es viu en relació a les violències masclistes.

Segons dades de l’Observatori Comarcal, a Catalunya hi ha hagut 12 feminicidis en el que portem de 2021. La xifra és la mateixa xifra durant tot el 2020 i una menys que a l’any 2019. El 75% de les dones assassinades no havien presentat denúncia prèvia i cap tenia mesures de protecció .

El Consell Comarcal referma el seu compromís en la lluita contra les violències masclistes

Davant aquesta situació el Consell Comarcal ha volgut refermar el seu compromís amb la lluita contra les violències masclistes. El Ple del passat dijous va aprovar per unanimitat l’adhesió al manifest promogut per la Generalitat pel 25n.

Al mateix temps, el Consell ha iniciat un projecte intern que sota el nom (Re)Gènere(m). Aquest projecte té l’objectiu de formar agents d’igualtat interns, que serveixin com a punt de referència per a qualsevol demanda o necessitat a l’hora d’aplicar la perspectiva de gènere i el llenguatge inclusiu i no sexista en la institució.

Dades sobre violència masclista

Les dades també evidencien que la violència de gènere es caracteritza per una manca de denúncia, que durant el confinament domiciliari de 2020 va incrementar per la dificultat d’accés als serveis de suport. A més, la cohabitació forçada va augmentar la violència psicològica. En conseqüència, l’any 2020 es va reduir un 7% les denúncies. D’altra banda, les trucades al 900 900 120 van augmentar un 48% respecte a l’any anterior.

Durant el primer semestre de 2021 s’han presentat 1.010 denúncies per violència contra les dones , un 11,5% més que durant els primers sis mesos de 2020. Catalunya és una de la comunitats amb més ordres de protecció denegades més alta que les adoptades. En concret, des de l’any 2011 les ordres de protecció denegades a la comarca superen les adoptades, amb l’excepció de l’any 2017.

Engega una nova edició del Concurs Piula per fomentar la lluita envers les violències masclistes entre el jovent

També s’ha posat en marxa una nova edició del “Concurs Piula”. Per novè any consecutiu es convida els centres educatius i entitats juvenils a treballar  la lluita contra les violències masclistes. A més s’incentiva a “piular” per unes relacions igualitàries i lliures de violències.

El període de participació s’inicia el 25 de novembre de 2021, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència masclista. Finalitza el 8 de març de 2022, Dia Internacional de les Dones.

Per participar-hi cal tenir entre 12 i 29 anys . L’obra  ha de ser multimèdia, artística i musical amb un missatge per unes relacions igualitàries i lliures de violències masclistes.