Els temes socials segueixen encapçalant les queixes a la síndica municipal

El 2018 la Sindicatura Municipal de Greuges va més que doblar l’activitat respecte l’any anterior. L’explicació més plausible és que el 2017 el càrrec de síndic va estar vacant fins que l’any passat el va recuperar, altre cop, Isabel Marquès. Així, s’ha passat de les 545 actuacions de fa dos anys a les 1.288 que registra l’informe anual que acaba de donar a conèixer el síndic.

La meitat es tracta de consultes i assessoraments que no han generat expedient. 232 queixes sí que ho han fet i s’han tramitat, o bé a la mateixa sindicatura municipal o bé al Síndic de Catalunya.

Per temes, el que acumula més nombre de queixes és el que té a veure amb la renda garantida (52). El segueixen queixes per manca de resposta de l’administració (32), i per qüestions d’habitatge (24) i serveis socials (24). Tot plegat, doncs, és un símptoma que l’emergència social encara persisteix.

Les multes, també destacades habituals d’aquests informes, sumen deu queixes. El barri que n’ha presentat més ha estat Ca N’Anglada amb 24.

La Sindicatura Municipal també fa altres actuacions. Una de les més destacades aquest any ha estat donar a conèixer la llei de la Segona Oportunitat, que permet començar de nou a aquelles persones molt endeutades.