Els veterinaris recomanen la mateixa precaució amb els animals domèstics pel coronavirus

El Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya desmenteix alguns mites i clarifica què cal fer amb les mascotes en l’etapa de confinament que s’està vivint pel coronavirus. Junt amb els quatre Col·legis oficials de Veterinaris, reiteren el missatge de calma perquè no hi ha cap evidència que els animals domèstics puguin transmetre la Covid-19. Els professionals ratifiquen que una persona confinada no pot sortir al carrer i, per tant, haurà de demanar ajut per fer la compra o per fer-se càrrec de la mascota. Si l’animal és un gat o un altre animal que no surt al carrer, s’hi pot conviure però prenent les mateixes precaucions que si fos una persona, és a dir, mantenint les distàncies de seguretat, tapar-se la boca quan es tossi i procurar estornudar lluny de l’animal.

L’ambient, les superfícies dels habitatges o fins i tot l’animal, poden acumular restes víriques. Tot i això aquestes restes han de ser d’una quantitat determinada i sovint insuficients per infectar. Es recomana extremar les precaucions. Pel que fa a les persones que es fan càrrec d’algun animal, cal prendre les mateixes precaucions que es prendrien amb una persona afectada pel virus respiratori. És a dir, guardar les distàncies, no tocar-se ni fer-se petons. Netejar els estris de l’animal com els plats de menjar, beure i rentar-se les mans sovint, sobretot després de tocar-lo.

Els veterinaris recorden que no hi ha estudis científics que determinin quant poden sobreviure les restes víriques en la pell de l’animal, però probablement el risc de contagi disminueix al cap de 24 hores. També és contraindicat posar mascaretes als animals per la poca utilitat i per l’estrès que els provoca. Amb aquestes mesures el Consell de Veterinaris vol donar la informació necessària perquè els propietaris de mascotes apliquin les mesures que calgui, amb calma i sense por, i prevenir així una allau d’abandonaments.