Empreses d’automoció reflexionen a la Cambra sobre el model industrial català

Representants de 14 empreses de Catalunya participen en la jornada telemàtica organitzada per la Cambra sobre les necessitats del model industrial, experiències d’automoció i la seva indústria auxiliar. A la sessió s’ha constatat un patró homogeni de les conseqüències de la Covid-19, una devallada dràstica de l’activitat amb una recuperació progressiva que aspiren assolir el 70 o el 80 per cent.

Les tendències sectorials es dirigeixen al cotxe elèctric, amb un 40 per cent menys de components i reparacions. Aquestes empreses, moltes de la indústria auxiliar, perceben una recuperació més ràpida i una millor previsió de comandes de components. Tot i això es reclama una política activa cap a l’ecosistema del cotxe elèctric, amb infraestructures i formació que donguin resposta als nous concepts de mobilitat i logística. Com per exemple en la fabricació de bateries que pot arribar a representar el 40 per cent del valor d’un cotxe elèctric.

En aquesta nova etapa, les empreses demanen una simplicació dels tràmits adminstratius i la flexibilització de la legislació laboral. També incentius per a la renovació del parc de vehicles actual amb la compra de cotxes de fabricació estatal. Pels participants en la jornada cal una política clara d’industrialització en col•laboració amb l’Administració i reclamen la implicació de les Cambres en l’estructuració de plans industrials per optar als ajuts europeus. En l’actualitat el sector de l’automoció representa el 10 per cent del PIB i el 15 per cent de la recaptació fiscal amb ocupació de qualitat.