En un any el Departament de Salut detecta 1.904 ideacions de suïcidi

En el marc del Codi Risc de Suïcidi, el Departament de Salut identifica l’any 2023, 1.904 episodis d’ideacions o temptatives de suïcidi en homes d’entre 26 i 64 any. Aquesta dada representen 116 episodis de suïcidi per cada 100.000 habitants, un 10% més respecte de l’any anterior.

Per la seva banda el 061 ha rebut més de 21.000 consultes en relació al suïcidi des de que es va implantar la Taula de Prevenció del Suïcidi, l’estiu del 2022. Respecte el 2022, aquests episodis a Catalunya han crescut l’últim any un 16% en persones majors de 18 anys. Això representa una tendència creixent dels darrers anys d’atenció a la ideació suïcida, situant-la prop del 50% dels casos atesos per Salut el 2023.

Una major detecció d’aquests casos possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut. Aquesta setmana el Departament de Salut instal·la temporalment uns vinils a 90 punts de Catalunya per prevenir el suïcidi, especialment en homes de més de 50 anys.

Al Raval de Montserrat com a les principals ciutats catalanes s’ha enganxat al terra un punt negre que simbolitza on es troben les persones amb pensaments suïcides. Una campanya que posa l’èmfasi en la detecció dels primers senyals d’alerta i en la prevenció, sobretot per part de l’entorn que pugui alertar de conductes que atempten contra la pròpia vida.

Així es consciencia a familiars i a persones properes que no banalitzin el risc i truquin al 061 Salut Respon. A Espanya la principal causa de mort natural és el suïcidi amb un augment que s’ha multiplicat sobretot entre els més joves. Les principals causes són els problemes de salut mental arran de la pandèmia.

Segons l’Associació per la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS), el suïcidi és un gran problema de salut pública al món, reconegut per la pròpia Organització Mundial de la Salut des del 1996. Cada any a tot el món es treuen la vida 800.000 persones d’entre els 16 milions que ho han intentat.