Energia fosca, estrelles antigues i forats negres, temes de les XIV Jornades de la Relativitat

Aviat farà 100 anys que es va confirmar que l’univers s’expandeix però només en fa 20 que se sap que aquesta expansió s’accelera. De moment, els experts no poden explicar la causa. Alguns científics creuen que s’han de modificar les lleis de la gravetat. D’altres, creuen que hi ha una energia o matèria fosca amb propietats diferents a l’altre tipus.

Aquest ha estat el tema de la primera de les 3 conferències que han format el programa de les XIV Jornades de Divulgació de la Relativitat. La xerrada ha anat a càrrec d’Andreu Font-Ribera, de l’institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i s’ha titulat «Energia fosca i expansió accelerada de l’Univers».

Les altres dues xerrades han tractat sobre l’evolució de les estrelles més antigues, a càrrec de Pilar Gil-Pons (física, professora i investigadora de l’ESEIAAT) i sobre forats negres i ones gravitacionals, a càrrec de Tomás Andrade, físic, astrònom i investigador de la UB.

Les Jornades estan organitzades per l’Agrupació Astronòmica de Terrassa i Planeta Da Vinci, amb la col·laboració del Servei d’Universitats de l’Ajuntament de Terrassa.

Han tingut lloc aquest dissabte, de 9 a dos quarts de dues, a la Sala d’actes del Vapor Universitari. La inauguració ha comptat amb la presència del regidor d’Universitats, Pep Forn; del president de l’Agrupació Astronòmica, Raúl Aragonés i del director de les jornades, Jordi Miralda