Entra en vigor el nou decret per ampliar el confinament als treballadors no essencials

Després de decretar l’estat d’alarma ara fa dues setmanes, el Govern central ha decidit endurir les mesures de confinament per tal de combatre la propagació del coronavirus. Així, el nou decret estableix que, a partir d’aquest mateix dilluns i durant els propers 15 dies, els treballadors d’activitats no-essencials s’hauran de quedar a casa.

S’entén doncs que, durant les properes dues setmanes, només podran assistir al seu lloc de feina de forma presencial aquells professionals que es dediquin a activitats bàsiques per garantir el funcionament dels serveis essencials. La resta hauran d’aturar completament la seva activitat productiva i laboral; o bé, en els casos que sigui possible i que encara no ho fessin, les empreses s’hauran d’organitzar a través del teletreball.

Entre les activitats bàsiques autoritzades fins el 9 d’abril s’hi troben totes aquelles relacionades amb els serveis mèdics, farmacèutics i sanitaris, així com els serveis essencials de les administracions públiques. També es manté tota l’activitat productiva i logística del sector de l’alimentació i productes bàsics, autoritzant l’agricultura, la ramadera i la pesca. Entre els serveis més essencials destaquen també els cossos de seguretat, l’atenció a la gent gran, els mitjans de comunicació, el transport de persones i mercaderies i l’abastiment d’aigua, energies i telecomunicacions.

De la mateixa manera, continuen en funcionament les gestories i assessories, un sector bàsic aquests dies amb la presentació de nombrosos expedients temporals per part de moltes empreses. També seguiran oferint els seus serveis les benzineres, els quioscos, els estancs, els centres veterinaris, les empreses de neteja i les funeràries, així com aquelles companyies que desenvolupin una activitat científica relacionada amb la investigació del coronavirus.

Tot i permetre una moratòria de 24 hores per a aquest confinament total, la mesura entra en vigor des d’aquest dilluns i es mantindrà durant la pròxima quinzena. Això significa que, en el cas de Catalunya, tindrà una afectació de 9 dies laborables, tenint en compte que a finals de la setmana que ve comença el calendari de dies festius de la Setmana Santa.

D’aquesta manera, l’executiu presidit per Pedro Sánchez aplica una mesura que fins ara s’havia resistit a adoptar, malgrat la insistència per part de la Generalitat i altres instàncies. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Terrassa, el Govern municipal ja ha expressat que “valora positivament que s’hagi pres aquesta decisió tan llargament esperada i expressa la seva voluntat de contribuir a que sigui el més eficaç possible”.