Entre demà i dilluns només es podrà sortir de Terrassa per motius mèdics, laborals, judicials i acadèmics

Durant els pròxims 15 dies queda prohibit entrar i sortir de Catalunya, però també del municipi de residència durant els dos pròxims caps de setmana. Aquestes són les principals mesures de la Generalitat per combatre la segona onada de Covid-19 que entraran en vigor aquesta mitjanit. La limitació de mobilitat dels caps de setmana anirà de les 6h de divendres a les 6h de dilluns i un dispositiu especial de 5.000 agents dels Mossos d’Esquadra es farà càrrec del seu compliment. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha justificat arrencar a primera hora de divendres aquest confinament perimetral de cap de setmana per evitar moviments massius a les portes de la castanyada. Això sí, excepcionalment aquest cap de setmana de Tots Sants estarà permès visitar els cementiris d’altres municipis si són de la mateixa comarca on vivim. El confinament de cap de setmana contempla excepcions molt similars a les del toc de queda: es podrà sortir del municipi per motius mèdics, laborals, judicials i acadèmics. També si és per accedir a les poblacions limítrofes durant la pràctica d’exercici físic.

Al confinament nocturn i al tancament de centres d’estètica, bars i restaurants, el Govern ara també hi afegeix la clausura de centres comercials i dels establiments amb una superfície superior als 800m2. La Generalitat insisteix a demanar que les empreses prioritzin el teletreball, però el transport públic continuarà funcionant al 100% amb la intenció de garantir més espai per als qui no es puguin acollir a aquesta opció. Sí que s’hauran de fer de manera telemàtica les classes de l’ensenyament postobligatori, com el batxillerat i els cicles formatius. Infantil, primària i secundària es queden en modalitat presencial com fins ara, com també les escoles bressol.

Per aquests pròxims 15 dies també queden suspeses totes les activitats extraescolars, les esportives no professionals i la majoria de culturals: teatres, cinemes i sales de concerts han d’abaixar la persiana; museus i sales d’exposicions poden obrir amb un terç de l’aforament i les biblioteques només oferiran el servei de prèstec.

El Govern mobilitzarà 300 milions d’euros per ajudar als sectors afectats per la pandèmia i atendre les repercussions socials de la crisi econòmica. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha afirmat que ara és el moment de fer una «aturada social» que actuï com a «dic de contenció de l’epidèmia».