Entrem al cor de Mútua per viure com és el dia a dia en la lluita contra la pandèmia

Canal Terrassa ha tingut accés aquest dimarts a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, on actualment hi han ingressats més d’un centenar de pacients diagnosticats amb Covid-19. A la Unitat de Cures Intensives se n’hi troba un total de 23, una xifra molt menor a la de finals de març. Aleshores eren una cinquantena els malalts crítics ingressats a la UCI, un fet que va comportar que aquesta unitat hagués de quadruplicar la seva capacitat habitual.

Tot i la lleu desescalada de la corba de contagis, el Servei de Medicina Intensiva no abaixa la guàrdia i treballa de forma incansable, atenent cada pacient les 24 hores del dia. En un debat permanent entre la vida i la mort, cada cop són més els pacients que poden ser extubats, tot i que molts d’altres, malauradament, no han pogut superar la malaltia i han acabat perdent la vida entre aquestes parets.

La majoria d’afectats per coronavirus es troben ingressats a la planta 15. Allà els professionals extremen les precaucions, utilitzant equips de protecció individual per evitar el contagi. Els passadissos respiren molta calma i tranquil·litat, amb un silenci que només s’interromp amb el pas del personal mèdic. Els malalts es troben completament aïllats a les seves habitacions, esperant que el tractament i el pas del temps els ajudi a recuperar-se el més aviat possible.

Com a conseqüència de les mesures preventives, a les instal·lacions de Mútua Terrassa només hi tenen accés el personal empleat i els malalts. Per això, pels pacients, l’única forma de veure els seus éssers estimats és a través de connexions telemàtiques. Un exemple el trobem amb en Julio, que viu sol a casa seva, amb l’única companyia del seu gos. Després de ser ingressat per una intervenció quirúrgica, el personal de Mútua permet que el pacient estableixi contacte per videotrucada amb la seva mascota, el Roco, que aquests dies es troba a una protectora d’animals de Sant Cugat.

És només una de les múltiples experiències que el personal de Mútua no deixa d’acumular després de les seves intenses jornades de treball. Les dosis de solidaritat i humanitat però, són recíproques, tal i com demostra aquest llibre. Un recull de missatges d’ànim i mostres d’afecte realitzat per la ciutadania i adreçat a totes les persones que aquests dies lluiten sense defallir contra la pandèmia.