ERC lliura ex aequo el premi Gorra Frígia a Òmnium Cultural i a l’activista Magda Farrés

Esquerra Republicana recorda cada any la proclamació de la República Catalana de 1931 pels volts del 14 d’abril, el dia que es va declarar. I ho fa amb un sopar on es lliura el Premi Gorra Frígia a una persona o entitat que defensa els valors republicans. Aquest any la celebració, al restaurant El Born del carrer de la Rasa, ha coincidit amb l’inici de la campanya electoral.

El jurat dels premis ha guardonat exaquo Òmnium Cultural i l’activista social i feminista Magda Farrés. Teresa Ciurana ha llegit la glossa de l’entitat cultural, que aquest 2019 compleix 50 anys de presència a Terrassa. N’ha destacat la lluita pel reconeixement de la llengua catalana en ple franquisme, sobretot a l’escola, la convocatòria de premis literaris en català i les darreres campanyes per reclamar el dret a l’autodeterminació i la llibertat dels presos, com el seu president, Jordi Cuixart. Menció també per haver estat embrió d’entitats locals com Rialles, Pedagogia de l’Espectacle o el Retaule Artístic.

Mercè Gómez, Gorra Frígia de l’any passat, ha glossat l’altra guardonada, Magda Farrés Buisan. Aquesta lluitadora va ser responsable de la Secretaria de la Dona i de la Coordinadora Feminista de Terrassa. L’any 76 va encapçalar la primera manifestació a l’Estat per la Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia. No milita en cap partit polític però està compromesa amb el feminisme, la defensa d’una sanitat pública de qualitat, un habitatge i pensions dines i el dret a decidir i la llibertat dels presos.

Des de l’any passat Esquerra ja no lliura el premi Guillotina, que reconeixia persones o entitats que actuaven en contra de Catalunya i dels valors republicans. Diuen que la llista de candidats creixia i que aquests no mereixien cap premi. Tot i així els republicans han mencionat l’exdelegat del govern a Catalunya, Enric Millo, com a possible candidat.