ERC vol optimitzar i millorar la connexió en tren entre els dos vallesos

Les federacions comarcals d’Esquerra Republicana als dos Vallès presenten esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat, les PGE, en favor de la interconnexió ferroviària. Els Republicans critiquen la manca de partides concretes per a la mobilitat sostenible al cinturó metropolità. Les agrupacions del Vallès Occidental i Oriental presenten esmenes parcials als PGE perquè l’Estat espanyol prioritzi el 2021, la inversió pública en la connexió ferroviària i la mobilitat sostenible entre les dues comarques. L’equip intercomarcal ha traslladat als seus representants al Congrés que es concretin partides per a la Línia Orbital Ferroviària entre Sabadell i Granollers, valorada en uns 443 milions d’euros i optimitzar al màxim la xarxa existent, la realització definitiva de la doble via a la línia R3 de Rodalies (95 milions); o l’habilitació de 6 noves estacions a la xarxa de RENFE: Terrassa Oest, Sabadell Can Llong, Sabadell Oest, Montmeló-Circuit de Catalunya (R3), Santa Perpètua de Mogoda i Baricentro (intercanviador R4-R8); increment en 15 milions d’euros en les inversions en accessibilitat i noves tecnologies al Pla d’Estacions de l’ADIF.

Aquestes partides poden concretar-se al capítol d’inversions per a infraestructures a l’àrea metropolitana de Barcelona, on no es detalla el destí final dels recursos. Els republicans sospiten que aquesta provisió, si s’arriba a executar, pot concentrar-se en la construcció de la B-40 (quart cinturó) o l’estació de l’AVE de la Sagrera a Barcelona, mentre que la mobilitat sostenible entre els dos vallesos quedaria novament fora de les prioritats pressupostàries. Les federacions dels dos vallesos insisteixen, igualment, en l’aturada total del quart cinturó entre Terrassa i Granollers, que sí que té una partida de 124.900 euros a la proposta de llei dels PGE del 2021.

La proposta vallesana es fonamenta en les al•legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) presentades a la Comissió de Territori el maig passat. D’acord amb aquest document, Esquerra Republicana prioritza el desenvolupament sostenible, basat en les connexions ferroviàries i la millora de les carreteres ja existents, descartant nous traçats que envaeixin el territori, així com millorar l’accessibilitat universal del sistema de transport i l’augment de les connexions internes entre les dues comarques.

Esquerra Republicana considera els dos Vallesos com una realitat i proposa una “visió completa del Vallès” dins l’àmbit metropolità. Per això proposa l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el valor ecològic de les dues comarques. Potenciar les connexions de transport col•lectiu per millorar la mobilitat entre les dues comarques i presenta solucions per modernitzar les carreteres prescindint d’obrir nous traçats com la B-40 o quart cinturó. Un document en sintonia amb les propostes presentades per entitats com Fem Vallès, Via Vallès o la plataforma contra el Quart Cinturó.

ERC insisteix en la línia orbital ferroviària entre Sabadell i Granollers, sense transbordaments, dins de l’eix transversal de Vilanova i la Geltrú fins a Mataró i que pot unir Terrassa, Sabadell i Granollers, amb 3 combois per hora i en el traçat de l’actual R8 paral•lel a l’AP7: Barberà del Vallès (polígons), Santa Perpètua de la Mogoda, Mollet del Vallès, Parets i Montmeló. En un traçat més interior, es proposa un nou tren tramvia entre Terrassa, Sabadell i Granollers que circularia per Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Lliçà de Vall, que permetria donar a servei a centres de gran afluència com l’Hospital de Terrassa, la Mancomunitat i Mercavallès, així com l’Institut de Seguretat Pública.

L’acció més assequible a nivell ferroviari és completar l’intercanviador entre les línies de rodalia R3 i R8 a la Granja Soldevila de Santa Perpètua de la Mogoda. Altres propostes de baix impacte són la creació de carrils destinats al transport col•lectiu a les vies principals, la millora dels accessos als grans eixos i la consolidació d’una xarxa ciclable a través de sis eixos: el Tenes, el Congost, Bigues-la Garriga, Granollers-Cardedeu-Sant Celoni, Cardedeu i els dos Vilamajors i l’eix Caldes-Lliçà d’Amunt, Canovelles-Granollers. Les al•legacions també reclamen la referència a la Vinyeta catalana com a model de gestió i de manteniment de les infraestructures i del transport públic, i l’eliminació dels peatges a la comarca. També es vol l’elaboració de plans específics de mobilitat en els grans centres de trànsit: Terrassa-Sabadell, Granollers, Sant Cugat-Cerdanyola-Ripollet.