Es compleixen tres anys de l’estat d’alarma que va paralitzar el món per l’amenaça del coronavirus

Avui fa tres anys entrava en vigor l’estat d’alarma a l’Estat espanyol davant l’emergència sanitària provocada pel coronavirus. La ciutat quedava deserta davant la prohibició de sortir al carrer excepte per visites al centre sanitari, a la farmàcia o per anar comprar menjar i bens essencials.

Llevat d’aquests casos, no es permetia obrir la persiana a comerços, bars i restaurants. L’activitat escolar i universitària també quedava suspesa i l’activitat esportiva anul·lada a tots els nivells, un fet insòlit. Aquell cap de setmana els hospitals de la ciutat sumaven 25 persones ingressades per Covid-19, sis de les quals de gravetat. Unes altres 27 estaven a casa amb domiciliació hospitalària.

L’estat d’alarma va generar uns dies de desconcert davant la incertesa de com podria evolucionar la malaltia i quines conseqüències podria tenir en les persones infectades.

Tot i que al principi no eren obligades, les mascaretes es van esgotar i també els guants de làtex i el gel hidroalcohòlic. Als supermercats els prestatges es buidaven d’aliments davant la por que s’esgotessin i fallés la cadena de subministrament.

Amb l’estat d’alarma i la prohibició de sortir al carrer arribarien les videotrucades, el teletreball, els vídeos a les xarxes socials, la compra per internet, els aplaudiments als sanitaris i l’auge de la gimnàstica a casa i de l’elaboració de pastissos.

L’estat d’alarma del govern espanyol es va prorrogar fins el juny. A l’octubre, davant el rebrot després de l’estiu, se’n decretava un altre, que ja s’allargaria fins al maig de l’any següent.

Coincidint amb els tres anys de l’estat d’alarma el Consorci Sanitari deixa de ser punt de vacunació contra la Covid-19. A partir de dijous caldrà demanar hora al CAP per posar-se el vaccí.