Es mantenen els nivells de diòxid malgrat l’augment general d’activitat

Es mantenen estables els nivells de diòxid de nitrogen a la conurbació de Barcelona respecte l’any anterior, tot i l’augment de la mobilitat i de l’activitat en general. Des de les 68 estacions que mesuren aquest contaminant, cinc han detectat durant el 2017 superacions del valor límit actual que és de 40 micrograms per metre cúbic. A Terrassa no només no s’ha superat aquest valor sinó que s’ha rebaixant en 2 micrograms respecte el 2016, i en 7 si mirem els valors del 2015.

Les concentracions de nitrogen es mantenen tot i que la mobilitat experimenta un augment en tots els modes de transport. L’Autoritat del Transport Metropolità ha tancat l’any amb 985 milions de viatges, el què representa un augment del 3,3 per cent respecte l’anterior exercici. Segons la mateixa font la mobilitat en vehicle privat en l’últim any ha augmentat un 2,7 per cent interanual.

L’augment de l’activitat econòmica, un 3,9 per cent del PIB interanual a Catalunya, es reflecteix en d’altres indicadors que influeixen en les emissions com és el cas del rècord històric de passatgers a l’aeroport del Prat amb un increment de més del 7 per cent i en el moviment de les aeronaus que també puja més d’un 5 per cent. Les administracions tenen a punt un protocol de restricció de trànsit quan es preveuen alts nivells de diòxid de nitrogen, una mesura que no s’ha activat perquè encara no s’han assolit nivells tant elevats de contaminació.