Es mantenen els preus del transport gràcies a les bonificacions

Els preus del transport públic a Terrassa mantenen les bonificacions del 50 per cent per a les targes T-usual i la T-jove, gràcies al manteniment del 30 per cent de les ajudes de l’Estat. Unes mesures iniciades al setembre del 2022 i que de moment s’allargaran durant els primers sis mesos d’aquest 2023. El títol T-casual de 10 viatges manté el preu, tot i que sense bonificació per aquest any. Totes les targes comprades el 2022 mantenen la seva validesa fins a finals d’aquest any, excepte la T-casual que caduca el 15 de gener.

L’ATM recorda que des del 2020 els títols de transport estan congelats i que temporalment s’han aplicat reduccions de tarifa. Unes reduccions que es revisaran durant el primer semestre d’aquest any nou, depenent dels ajuts de l’Estat. Pel què fa als peatges, els quatre de les carreteres catalanes que gestiona la Generalitat s’encariran fins a un 7,3 per cent, un increment similar a l’IPC del passat mes d’octubre. L’Estat ha proposat un encariment del 4 per cent per les seves autopistes però no li queda cap infraestructura per gestionar a Catalunya, després de l’esgotament de la concessió de l’AP7 i l’AP2.

En el detall, en el tram de la C-16 entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa s’apuja un 7,19 per cent. El túnel del Cadí puja un 6,57 per cent i els de Vallvidrera un 7,3 per cent. Més cap al sud, a la C-32 entre Castelldefels, Sitges i el Vendrell, l’augment serà d’un 7,3 per cent. Aquest any entraran en vigor algunes bonificacions per alguns conductors de «mobilitat obligada» que en alguns casos pagaran menys que ara fa 15 anys. Una mesura que a la Generalitat li costarà 50 milions d’euros.

Finalment l’Ajuntament manté la reducció, al menys fins al 30 de juny, del 50 per cent de la targeta T-25. Segons un decret, el descompte de com a mínim un 20 per cent en els abonaments o multiviatges anirà a càrrec de les entitats locals, mentre que el Govern espanyol assumirà la reducció del 30 per cent del bitllet. Pel què fa a la resta de títols de TMESA, es mantenen els preus de la T-Hospital i la T-Comerç, i els ajustos aprovats pel Ple corresponents a la T-Blanca.