Estel Cardellach i Carlo Buontempo, dos experts en canvi climàtic optimistes davant el repte

Dos experts en canvi climàtic són parella i viuen a Terrassa. L’Estel Cardellach, va néixer a la ciutat i després de viure a diversos països ha tornat als orígens amb el Carlo Buontempo. Ella és doctora en ciències, investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i de l’Institut de Ciències de l’Espai de CSIC. Ell, físic i director del servei de canvi climàtic del programa europeu Copernicus.

Es van conèixer en un projecte d’investigació a Copenhaguen, la nit que el Barça va guanyar la Champions al 2006.

L’Estel treballa millorant l’observació de la Terra des de l’espai per entendre millor els fenòmens climàtics, concebent noves maneres de fer-ho. Per exemple: utilitzant satèl·lits de comunicació o de navegació per obtenir noves dades i així afinar els models de predicció.

Les darreres notícies sobre canvi climàtic diuen que el 2023 ha estat el més càlid en 100.000 anys. La temperatura global del planeta és l’indicador que sempre es fa servir en les negociacions i acords internacionals per intentar despertar consciències. Però hi ha altres variables, com el nivell del mar o la desfeta del gel de l’Antàrtida, que preocupen molt.

El gel marí s’està desfent i les seves característiques estan canviant. Els models de predicció estan basats en dades de fa 30 anys. Per això obtenir noves maneres de mesurar-ho és tan important.

L’Estel també investiga la humitat en el terreny per gestionar millor l’aigua en els regadius, entre altres dades.

Malgrat que molts processos ja estan en marxa i que costarà molt alentir-los o revertir-los, aquests dos experts són optimistes.

Estel Cardellach 4 Estel Cardellahc 4

Estel Cardellach 3 Estel Cardellach 2 Estel Cardellach 1