Estudiants de la UPC participen en projectes d’investigació del coronavirus

Un model matemàtic per predir l’evolució de la Covid-19, un sistema tecnològic per connectar pacients i familiars o una plataforma de solucions sanitàries, són alguns dels projectes en els quals col•laboren estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona Tech de la UPC, difon un vídeo a la seva página web, on es recullen quatre projecters solidaris i que compten amb la col•laboració d’estudiants de la Universitat.

Aquests treballs se sumen a d’altres projectes científics que estan fent els centres de recerca universitaris per minimitzar els efectes de la Covid-19 i lluitar contra l’expansió de la pandèmia. El projecte TelecomuniCAT, amb participació terrassenca connecta a través de diversos dispositius com ara mòbils o tablets, als pacients de coronavirus dels hospitals de Catalunya amb els seus familiars. Un sistema que alleuja el sentiment de sol•litud dels ingressats i el malestar emocional familar.

Una altra plataforma virtual articulada entre professionals de la salut i de la innovació busquen una solució en el disseny de materials i utensilis sanitaris, com per exemple un fonendoscopi d’un sol ús. També en la fabricació de mascaretes o de bates impermeables i en la gestió de tots aquests residus. El model matemàtic que desenvolupa un equip d’enginyers, metges i biòlegs, vinculats a l’Instuitut de Recerca Trias i Pujol, permet elaborar un informe amb les prediccions sobre l’evolució del coronavirus a tot Europa, una informació que permet avaluar l’eficàcia de les mesures aplicades en els diferents territoris i corregir-ne l’evolució.

D’aquesta manera la relació entre la taxa de nous contagis i la reducció de la mortalitat permet establir un projecte de desconfinament més segur pels ciutadans. Un altre grup d’investigadors desenvolupa una app per mantenir informats als familiars dels pacients de coronavirus. Aquesta aplicació permetrà actualitzar l’estat de salut de les persones ingressades i en tot cas oferir suport psicològic si es necessita, redirigint l’usuari a una web de l’Institut Català de la Salut. Sota el títol Estudiants UPC 4 – Coronavirus 0, la Universitat Politècnica ha penjat diversos vídeos a la seva página web amb informacions més detallades sobre els quatre projectes amb participació dels seus estudiants.