FEMvallès aposta per un nou túnel per Vallvidrera fins al centre de Barcelona

FEMvallès aposta per a la construcció d’un nou túnel ferroviari per Vallvidrera i millorar la connexió del Vallès amb Barcelona. L’entitat per a la promoció socioeconòmica del Vallès comparteix ara el criteri amb la patronal Foment i aposta per a la construcció del túnel per als Ferrocarrils de la Generalitat i descongestionar una de les connexions més col•lapsades de Catalunya. Aquesta proposta, anunciada a principis de març es troba en estudi en el Departament de Territori i Sosteniblitat per definir-ne el traçat.

FEMvallès defensa que el nou túnel connecti el Vallès fins al centre de Barcelona a través de Vallvidrera, seguint el traçat històric que el 1917 va arribar al Vallès. Per la plataforma, aquest traçat és més curt i menys costós que l’alternativa a través d’Horta, la qual suposaria molt més recorregut i major cost. A més, el pas de la línia per Vallvidrera mantindrà l’equilibri actual entre els dos sistemes urbans de Sabadell i Terrassa, evitant l’obligació de passar per Sabadell als terrassencs. El nou túnel estalviaria 15 minuts de viatge i arribaria directament al centre de Barcelona.

FEMvallès no descarta que el túnel d’Horta es construeixi en el futur però considera que els motius econòmics i tècnics demanen prioritat al nou túnel de Vallvidrera. D’altra banda FEMvallès reclama que s’estudiï la connexió directa, de les línies Vallès i Baix Llobregat dins Barcelona, entre Sarrià i Plaça Espanya. La connexió oferiria una línia de rodalies i evitaria la creació de nous culs de sac, tal i com es planteja amb el perllongament de la línia del Baix Llobregat fins a Gràcia i amb un nou túnel des del Vallès. FEMvallès estima que les inversions dins Barcelona i de connexió amb el Vallès s’han de fer en termes de màxima economia i de no duplicar xarxes, en una capital ja densa en sistema ferroviari.

Una altra de les demandes és la conversió a ample internacional de tota la línia del Baix Llobregat i del Bages. Aquesta conversió facilitaria la unió de xarxes d’ADIF i FGC per a mercaderies que circulen des de Lleida al port amb una simple connexió a Sant Vicenç de Castellet. La plataforma FEMvallès és una iniciativa promoguda per Cecot, Consell Intersectorial d’Empresaris, Unió Empresarial Intersectorial Cercle d’Empresaris (UEI) i Via Vallès. A més a més han subscrit la seva adhesió a la plataforma: Associació d’Empresaris de Castellbisbal, Baricentro, Cambra de Terrassa, CCOO Vallès Occidental i la Catalunya Central, CCOO Vallès Oriental, Maresme i Osona, Cerdanyola Empresarial, Circuit de Barcelona-Catalunya, Col•legi d’Aparelladors, La delegació dels dos Vallès d’Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona, la delegació del Vallès del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya i del Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Sant Cugat Empresarial, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i UGT Vallès Oriental i Vallès Occidental.