FEMvallès proposa negociar nous organismes per a la regió metropolitana

FEMvallès, l’assocaicó d’entitats econòmiques, sindicals, professionals i socials de la comarca, qualifica de positiva però insuficient la Declaració de Martorell firmada per nou alcaldes de l’arc metropolità dimarts passat. Segons l’entitat, cal posar sobre la taula una nova institucionalitat per a la Regió Metropolitana per tal de mancomunar competències com la mobilitat, l’habitatge o la gestió del medi ambient. Sense aquest canvi FEMvallès estima que no es podran resoldre les demandes de la Declaració de Martorell i que la nova Associació de l’Arc Metropolità corre el perill d’esdevenir una Associació B30 “2.0”.

Tot i això, les entitats que conformen la plataforma veuen molt positivament que els alcaldes de l’arc coincideixin en la manca d’eines per resoldre les qüestions supramunicipals i s’uneixin per a solucionar-ho. Recordem que l’entitat vallesana ja s’havia pronunciat anteriorment quan els alcaldes del Barcelonès nord proposaren la creació d’una nova institució supramunicipal.

Aleshores FEMvallès va proposar a les tres alcaldies un model de districtes metropolitans que disposarien de competències pròpies i de compartides. Aquest model superaria la situació actual de corones perifèriques, on es troben les ciutats de l’Arc Metropolità, entre les quals s’hi troba Terrassa, dotant d’una governança repartida i de proximitat amb el territori a tota la Regió Metropolitana. Alhora, els districtes metropolitans evitarien l’aparició d’un únic govern regional que englobés tota la regió i competís amb la Generalitat.