FGC ferrocarrils transports estació

femVallès vol que la Generalitat nomeni un comissari per accelerar el pla de mobilitat del Vallès

L’Associació femVallès va adreçar a inicis de març una carta al conseller de territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, instant-lo a nomenar la figura d’un comissariat que coordini el desplegament del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV).

Aquesta figura està prevista en el PEMV des de la seva publicació el febrer de 2020. Tres anys després, la figura encara no ha estat creada tot i les peticions de l’Ajuntament de Granollers, l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, el Consell d’alcaldes del Vallès Occidental, l’associació Promoció del Transport Públic i femVallès.

El PEMV es troba al bell mig de la seva vida, 3 anys després de la seva redacció i amb 3 anys per davant abans de finalitzar. femVallès disposa d’un apartat al seu web amb un càlcul de seguiment del pla.

A data de maig de 2022 el pla duia un 8% de compliment de les seves actuacions. L’entitat vallesana avança que estan treballant en una actualització de les dades, però tot apunta a que estem molt molt lluny del 50% de compliment, percentatge mínim que hauríem de dur a meitat de la vigència del pla.

L’associació subratlla la màxima necessitat i urgència de desenvolupar el pla per poder assolir una mobilitat sostenible i una economia competitiva en un Vallès històricament ignorat en inversions de transport col·lectiu. El context d’emergència climàtica o la baixa qualitat de l’aire a la Regió Metropolitana de Barcelona fa necessari un gran esforç per descarbonitzar el transport.